news        mail   location

 
 

Departamentul Argeș este extraordinar, atât din punct de vedere economic, dar și cultural, ecumenic și turistic.



 

Aceasta a fost concluzia membrilor Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone prezenți, timp de două zile, în județul nostru. Consiliul Județean Argeş a fost gazdă și organizator pentru Reuniunea Biroului AIRF.

Dacă în prima zi au avut loc sedințele de lucru ale Biroului AIRF, cea de-a doua zi a fost dedicată vizitelor în teren, în urma cărora s-a putut constata și puternica legătură istorică pe care județul o are cu Franța.

Unul dintre obiectivele vizitate a fost la Mănăstirea Curtea de Argeș, un simbol al credinței și smereniei poporului român. Impresionați de măreția, frumusețea și eleganța acesteia, dar și de legenda Meșterului Manole, oaspeții Argeșului au aflat că unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi francezi din secolul al XIX-lea, André Lecomte du Nouy, invitat de Regele Carol I al României, a realizat cea de-a treia restaurare. Mai mult, arhitectul a rămas în România până la sfârşitul vieţii. Mormântul arhitectului Emile André Lecomte du Noüy este declarat monument istoric şi se află la doar câteva sute de metri de mănăstirea Curtea de Argeş.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, însoțiți de către Parintele Adrian Enache,membrii delegației au fost și printre vizitatorii Palatului Mitropolitan, redeschis acum după restaurare printr-un proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea au vizitat și muzeul care adăpostește și păstrează zeci de obiecte religioase vechi de sute de ani, ce reprezintă în fapt o parte din istoria religioasă și nu numai a județului nostru. Aici se află, printre altele, fresce originale ale Catedralei Mănăstirii, Catapeteasma dăruită de Şerban Cantacuzino, jilțul arhieresc (1794) și epitaful (1793) întâiului Episcop al Argeșului Iosif de Sevasta, Evanghelii de la 1600 și icoane.

La final, secretarul general AIRF, Mohamed IBRAHIM, a semnat și a scris un scurt mesaj în Cartea de Onoare.

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar