news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Căpățâneni din comuna Arefu au sărbătorit astăzi unul din hramurile bisericii închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Evenimentul a fost unul deosebit pentru întreaga comunitate datorită prezenței Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit cu această ocazie slujba de târnosire a bisericii satului, trecută  în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare.



 

Chiriarhul Eparhiei a oficiat după acest moment, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La final, Ierarhul Argeșean a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a dorit să evidențieze credința și dragostea înaintașilor pentru Dumnezeu care rămâne vie prin impunătoarea biserică construită la umbra munților Făgăraș, într-o localitate care are legătură cu începuturile Țării Românești. Pentru a face legătura cu voievodul Basarab I, Ierarhul a oferit astăzi bisericii și hramul Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, fiica lui Basarab I Întemeietorul, domn al Țării Românești.

Construită între anii 1883-1894, sub coordonarea preotului Măcinic Florescu, cu sprijinul a 80 de familii care formau atunci obștea  satului Căpățâneni, sfântul locaș a avut de suferit în timp datorită climei nefavorabile specifice zonei submontane. Astfel, biserica fost reparată în anii 1930 (atunci când a fost refăcută și pictura), 1950 și 1952. Alte lucrări importante desfășurate în cadrul Parohiei Căpățâneni de către membrii Consiliului Parohial, enoriași și preoți, precum: construirea casei parohiale, în vremea preotului Balotă Emilian, anul 1995; repictarea interioară a bisericii, dotarea cu mobilier, refacerea pardoselii, montarea sistemului de încălzire centralizată termoficată, construirea praznicarului și efectuarea de tencuieli exterioare, au fost realizate în perioada anilor 2006-2009, în vremea preotului paroh Străuț Nicolae Bogdan și a preotului coslujitor Floroiu Nicolae.   

Din anul 2021, cu sprijinul credincioșilor și al Primăriei Comunei Arefu, părintele paroh Străuț Florin a reușit să aducă biserica la frumusețea de odinioară. Între lucrările executate amintim:

-realizare tencuieli și vopsire fațade exterioare, și turnare alei din beton;

-eradicare igrasie, decapare și refacerea zonelor picturale afectate în interiorul bisericii;

-montare jgheaburi și burlane acoperiș;

-înfrumusețare și dotare biserică cu obiecte de cult; 

Pentru efortul depus de întreaga comunitate, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a dorit să recompenseze asztăzi pe toți binefăcătorii care au contribuit financiar la toate lucrările de restaurare desfășurate.

Ierarhul le-a oferit acestora medalii și diplome de vrednicie, precum și o carte care cuprinde informații despre Sf. Cuvioasă Teofana Basarab.

De asemenea, Chiriarhul a oferit domnului Stoican Gheorghe, primarul comunei Arefu, medalia creștin ortodoxă ,,Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel” pentru sprijinul financiar pe care primăria locală l-a oferit parohiei Căpățâneni.

La final, toți credincioșii au participat la o agapă frățească care a fost organizată în praznicarul construit în curtea bisericii.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză, la Parohia Popesti-Căteasca din Protoieria Topoloveni, pe baza Parteneriatului Școală-Biserică, a organizat serbarea pascală: ,, Copiii laudă Învierea Domnului Iisus".
În cei ce stăpânesc mila și adevărul, în aceștia stăpânește și tot ce e plăcut lui Dumnezeu. Căci adevărul nu judecă pe nimeni fără milă, iar mila nu se îndreaptă cu iubire spre niciun om fără adevăr.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar