news        mail   location

 
 

În luna iunie, din anul Domnului, 2023, am scris un material intitulat: „Foamea, împinge ursul la atac”, care, cu răbdarea cititorilor, va fi din nou postat, pentru a înțelege că lucrurile pot lua o întorsătură foarte urâtă. Iată că o tragedie s-a întâmplat zilele acestea și Diana și-a pierdut viața într-un mod îngrozitor, fiind atacată și ucisă, cu brutalitate, de un urs.

 

Sunt convins că autoritățile, și după această tragedie, vor îndrepta lucrurile și vor lua măsurile care se impun, pentru apărarea vieții cetățenilor și a gospodăriilor lor.

Foamea, împinge ursul la atac

S-ar putea înțelege că glumim pe seama urșilor-cerșetori și vagabonzi aflați pe drumurile Transfăgărășanului. Nu este nicio glumă!

Pericolul de a fi atacat omul pe drumuri și prin munți, de către urși, este major. Umblă urșii și prin orașele mari, cum ar fi Brașovul. Un urs mergea și prin mijlocul satului Stănești de pe Râul Doamnei. Pe Transfăgărășan, se înmulțesc mereu. Se aduc urși la noi, cum se aduc câinii vagabonzi din alte părți. Te trezești cu droaia de câini, ca la București, când au început să mănânce oameni. Este o jălanie! Chiar că-i culmea! Oare, nu se găsesc soluții? Dacă toți vânătorii din Europa vin la noi (doar suntem țară europeană, cu cei mai mulți urși) ca să vâneze anual, se mai aplanează primejdiile. Dar un parc național pentru urși, se poate face?

Pe 22 iunie 2023, am urcat până la Bâlea Lac, să vedem cum au fost avalanșele, care au distrus plantațiile pe mari suprafețe, caz nemaiîntâlnit până acum.

La coborâre, pe drum, am depășit doi bicicliști. Mai la vale, un urs mărișor, stătea după parapeți, așteptând „pomana”! Se cunoaște faptul că nu ai voie să hrănești urșii, deci, atenția trebuie mărită ca să nu fie atacați trecătorii.

În urma noastră se apropiau bicicliștii care, văzându-ne opriți, au oprit și ei, ceva mai în sus de noi. Ursul s-a uitat atent la ei, a zvâcnit o dată din loc și a sărit înaintea mașinii, ca să treacă să „întâmpine” pe cicliști.

Atunci părintele Ioan Danci, starețul de la Valea Lupului, a încercat să oprească ursul, ca să nu se repeadă la cei doi tineri, care erau fără nicio apărare. Cu greu, făcându-se manevre iuți cu mașina, a fost oprit ursul, care neavând încotro, s-a urcat în pădure. Am stat de pază până s-au îndepărtat cicliștii. Ursul era pornit să atace la oameni. Deci, foamea! Nu este glumă!

Am adăugat această întâmplare, reală, ca să se înțeleagă, că nu trebuie să se meargă pe drumuri fără prudență și că este nevoie să se ia măsuri urgente, deoarece s-a deschis sezonul pe Transfăgărășan. Turiștii se înmulțesc, iar pericolul este imens. Se impun măsuri hotărâte și să nu se aștepte accidentarea turiștilor români și străini.

Până atunci, nu umblați pe jos, nu puneți corturi în poieni, nu învățați urșii cu mâncare, nu vă expuneți.

Fiți prudenți! Nu uitați primejdia! Poate fi fatală!

Oare cine va răspunde, dacă se va întâmpla vreo tragedie?

Calinic Argeșeanul

Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, elevii și profesorii de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în Paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”
Iată și silogismul lui Henri Bergson (1859-1941): „Există două tipuri de cunoaștere: Cunoașterea relativă: cunoașterea obiectelor din lume dintr-o perspectivă particulară. Aceasta este atinsă folosind intelectul și rațiunea: noi suntem distanțați de obiectul în sine. Cunoașterea absolută: cunoașterea obiectelor din lume așa cum sunt realmente. Aceasta dobândită prin înțelegere intuitivă a adevărului: este o formă de cunoaștere foarte directă. Așadar, intuiția merge exact în direcția vieții” (pag. 226).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar