news        mail   location

 
 

Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!

 

Acest verb – a răbda – este, spun specialiștii, un cuvânt autohton, cuvântul de bază al bieților români. A fost conjugat la toate timpurile și în toate timpurile până azi și rămâne pentru totdeauna, cât vor mai fi oameni pe lumea aceasta.

Trecând atâtea nefericiri peste viața bunilor români, ei au învățat a răbda, adică, a suporta greutăți, neplăceri fizice și morale, fără nicio împotrivire. A suporta prezența cuiva de nesuferit, înfrânarea enervării, resemnarea, înfrânarea pornirilor, stăpânirea de sine, abținerea de a răspunde la insulte și altele asemenea, câte n-or mai fi în viața oamenilor de zi cu zi, este o virtute greu de împlinit și mai ales să reziste în timp.

Din înțelepciunea lumii învățăm că există, totuși, o limită dincolo de care răbdarea încetează de a mai fi virtute, și această limită, dacă se trece, această virtute de aur, devine ridicolă, dacă nu, chiar vinovată. Ce vom înțelege din zicala românească: “Teme-te de mânia omului răbdător, sau prea răbdător, ca să nu se spună, prost de răbdător?”

Tot de la înțelepții mireni auzim că cine nu știe sau nu vrea să îndure, nu are o inimă mare, iar moșii și strămoșii noștri, sărmanii au învățat, iar noi, la rândul nostru, învățăm să răbdăm tot ceea ce nu putem înlătura.

Românii au învățat să rabde și să nu învinuiască ceea ce nu putea fi schimbat. Știau și ei că marea răbdare este arta supremă de a spera! Dacă toată lumea necăjită ar ofta la o anumită oră, s-ar stârni toate furtunile din lume. Dar așa... oftăm pe rând, fiecare cu ofurile lui.

Deschizând Marea Carte a Omenirii – Sfânta Scriptură – citim: “Cel cu multă răbdare se stăpânește până la timpul prielnic, iar după aceea răsare bucuria pentru el. Până la timpul prielnic, el își ascunde cuvintele, și gura multora va povesti despre cumințenia lui” (Isus, fiul lui Sirah, 4, 23). Aceasta când ne cufundăm în rugăciune!

Se spune de către unii, plini de năduf, că au ajuns la capătul răbdării, neștiind săracii, că de fapt, răbdarea nu are niciun capăt, cât mai trăiește un singur om pe pământ. Și atunci este firesc să nu uităm de a ne feri, cumva, a face vreun pas disperat! Desigur, ziua cea mai întunecată va trece și este îndeajuns să trăiești, încă o zi, și... mereu așa! Cum ne-au învățat secolele de suferință și bântuială!

Cel dintâi lucru pe care trebuie să-l știm negreșit, că “Dumnezeu este Dumnezeul răbdării” (Romani 15, 5), iar Iisus Hristos a fost și a rămas pururea exemplu de răbdare (Faptele Apostolilor 8, 32; Matei 27, 14; Evrei 12, 3) și El, Iisus Hristos, ne încurajează pentru a avea multă răbdare, pentru că: “Întru răbdarea voastră, vă veți dobândi sufletele voastre” (Luca 21, 19). “Bucurați-vă în nădejde; în suferință fiți răbdători; la rugăciune stăruiți” (Romani 12, 12).

Îndemnul Sfântului Apostol Pavel către slujitorii lui Dumnezeu este ca ei să se “desăvârșească în răbdare” (I Timotei, 6, 11; II Timotei 2, 24), iar credincioșii trebuie să arate răbdare către toți (I Tesaloniceni 5, 14), fiind întăriți în credință, atunci când răbdarea este deplină și neclintită.

Marea noastră bucurie se întregește atunci când știm că răbdarea este roada Duhului Sfânt (Galateni 5, 22), iar dragostea dumnezeiască rodește răbdare pentru că izvorăște din necazurile asumate cu înțelegere duhovnicească!

Ca prin farmec, citim în dumnezeieștile Scripturi, că Răbdarea produce mult înțeleapta încercare (Romani 5, 4) și speranță (Romani 5, 4; 15, 4).

           

Răbdarea, ca virtute, trebuie să fie însoțită de credință (II Tesaloniceni 1, 4; Evrei 6, 12), de cuvioșie (II Petru 1, 6); de înfrânare (II Petru 1, 6); de blândețe și bucurie (Coloseni 1, 11) și mai presus ca toate, a suferi cu răbdare, făcând cele bune și plăcute lui Dumnezeu (I Petru 2, 20), în timpul Postului și în toate celelalte zile de peste an!

Dar când nu avem răbdare, că și ea se termină? Facem rost de răbdare, în genunchii plecați spre rugăciune adâncă, până ce fuge duhul nerăbdării! Iar ca profilaxie rapidă: Să fugim din calea celor care ne încearcă răbdarea, ca să ne liniștim în pace!

Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm să ne dai Duhul Răbdării în casă, în familie, în școală, la biserică, la locul de muncă, la studiu de zi cu zi, în obștea sătească și orășenească, în orice manifestare de față cu oamenii și răbdare, chiar cu mine însumi!

Calinic Argeșeanul

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar