news        mail   location

 
 

„Ziua dezrobirii romilor din România” este serbată anual pe 20 februarie, zi care amintește de promulgarea legii pentru eliberarea romilor în anul 1856.



 

Astfel, Sectorul Social Filantropic al Eparhiei Argeșului și Muscelului,  în colaborare cu principalele instituții administrative și culturale ale județului Argeș, a organizat astăzi o întâlnire cu reprezentanții romilor veniți din comunitățile argeșene. Cu această ocazie, în biserica Sf. Vineri din municipiul Pitesti, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru romii care au murit în lagăre, închisori și deportări.

Tot în cadrul acestui eveniment, în Sala de conferințe ,, Sf. Ierarh Iachint de la Vicina”, aflată în clădirea administrativă a protoieriei Pitești, a fost organizat un simpozion în cadrul căruia au fost prezentate date istorice legate de comunitatea romilor din România, precum și anumite aspecte mai putin cunoscute despre trecerea acestora de la starea de robie către libertate.

Aproximativ 250.000 de romi au primit statutul de om liber prin legea adoptată în Țara Românească și Moldova  la jumătatea secolului al 19-lea.

Biserica Ortodoxă Română s-a implicat permanent în ajutorarea comunităților de romi din țara noastră.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar