news        mail   location

 
 

Câteodată, auzim rostindu-se, cu o stare hazlie: „Ce stai pe gânduri, ca baba între scânduri!” Adică în sicriu! Asta înseamnă că nu ai niciun fel de gânduri. Dură vorbă, un fel de zicere funebră, și cum, iarăși s-ar zice, că ești ca un mort, dacă nu ai gânduri. Este devastator să fii pustiu de gânduri, și mai ales de gânduri bune!

 

Se știe, dar repetăm, că nu stai degeaba atunci când gândești. Există o muncă ce se vede și una care nu se vede și este o deosebire între a contempla și a gândi. A contempla, înseamnă a adânci, a gândi, înseamnă a munci! Degeaba se scandează: noi muncim, noi nu gândim! Cei ce spun așa, trebuie să știe, că a munci, fără a gândi bine, înseamnă a munci prost și nefolositor.

Cine nu știe că a gândi bine, frumos și dinamic, este a te înălța? Tot ce s-a construit în lume, în decursul veacurilor, este rodul unei gândiri inspirate de Domnul Dumnezeu! Pentru a gândi înseamnă a crede, a nădăjdui și a iubi ceea ce întrupezi cu voință și multă osteneală.

Nimeni dintre oameni nu a fost scutit de a sta de vorbă cu sine însuși, deci, nu există ființă cugetătoare să n-o fi făcut, fără să-și dea seama de câte ori în viață. S-ar putea spune chiar că vorba nu constituie niciodată un mister mai mare decât atunci când pătrunde în sufletul unui om, trecând din gândire în conștiință și întorcându-se din conștiință în gândurile noastre.

De asemenea, se știe că gândirea este munca inteligenței, iar din bogăția gândirii rezultă abundența vorbirii. Victor Hugo, scriitorul francez, scrie: „Acel care vorbește bine, cheltuiește într-o cuvântare de o oră meditația avută într-o zi, într-o săptămână, într-o lună, uneori toată viața.”

Este bine să mai adăugăm, că gândirea este o putere, cea mai mare, dacă este bună și frumoasă, și este un suflu care mișcă lumea, în mersul ei; pentru că pretutindeni și întotdeauna, acești visători, numiți gânditori și poeți, pricep viața universală și am putea spune, însăși respirația umanității. Fiecare dintre noi are gândirea lui, dar această gândire să o punem sub mantia gândirii lui Iisus Hristos!

Să ne eliberăm de gândurile haotice, întunecate și fără zori de zi!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar