news        mail   location

 
 

Ce spun italienii despre femeie? Vom vedea imediat! Dar noi știm mai ales ce se cântă de italienii cu focul în inimă: La Donna e mobile (Femeia este schimbătoare)! Dar cine nu este schimbător, mai ales în sentimente?

 

De aceea prudenții italieni spun că: „Nici nevasta, nici pânza, nu se aleg la lumina lumânării!” și că: „Femeia este ca luna: azi luminoasă, mâine întunecată. Femeia e veșnic schimbătoare”, iar ceea ce mi se pare inadmisibil de dur în cugetarea lor este când se afirmă că: „Femeia e mai șireată decât dracu și că „Trei femei și un pui alcătuiesc o piață”, și mai imposibil: „Cine spune damă, spune daună!”, și una cu păruială: „Femeii nu-i faci mai mare neplăcere decât când îi spui că e bătrână și urâtă!”, cum ne-a lăsat ca avertisment, ca să nu facem gafe neiertabile, Lodovico Ariosto (Orlando furioso!).

O gândire mai echilibrată: „Mamele au o vârstă unică, nu există mame tinere, mame bătrâne, mame frumoase sau urâte: există doar mame eroine!”

M-am bucurat să citesc, cu surprindere, și pe atât de adevărat: „Numai femeile știu, cu sau fără vrere, să inspire sau să ofere bucuria, afecțiunile și ideile cele mai alese și mai dragi; numai femeia, eterna consolatoare în necazuri a bărbatului, poate găsi cuvintele de îmbărbătare pline de afecțiune și gesturile cu blândețe săvârșite, care aduc alinare suferințelor bolnavului” (Andrea Majocchi, Vita di chirurgo). Impresionant și adevărat!

Avertisment italian: „Depărtează-ți pașii de cei ce nu onorează în femeie pe propria lor mamă. Fii mândru de această considerație ce o ai față de demnitatea feminină, ocrotind pe cea care ți-a dat viață, pe surorile tale, iar într-o bună zi pe acea ființă care va căpătă nobilul titlu de mamă a copiilor tăi” (Silvio Pellico)!

Și acum, îndemn absolut: „Iubiți și respectați femeia! Nu căutați în ea doar mângâierea, ci tăria, inspirația, creșterea facultăților voastre intelectuale și morale. Alungați-vă din gând orice idee de superioritate, că nu o aveți”, așa cum ne îndeamnă Giuseppe Mazini. Și câtă dreptate are!

De la început, ca oamenii delicați, să dăm întâietate femeii, să o protejăm, să o ajutăm, să o înțelegem, să o sărutăm cu sfințenie, să o încurajăm și să nu o facem să plângă, niciodată!

Femeia este bucuria Cerului și a Pământului!

Și bărbatul, nu-i prea departe, dacă merge de mână cu soția sa!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar