news        mail   location

 
 

M-am bucurat atunci când am văzut pe unii oameni, scriind cu mâna stângă! M-am uitat atent dacă, cumva, cel stângaci are vreo stare incomodă.

 

Nu am văzut niciun semn că cel stângaci ar mima, cel puțin, vreo stare incomodă. Am crezut, în naivitatea mea, că stângaciul are vreo durere, oarecare, în urma eforturilor scriitoricești.

Se știe acum, că din populația globului, cei stângaci ar constitui un procentaj de 12%. Mulți-puțini, fenomenul există!

Personal, am considerat că stângacii sunt un fel de supraoameni, așa cum mă gândeam la Primarul Comunei Crăcăoani din Județul Neamț, pe care, atunci când l-am zărit cu ce viteză scria cu mâna stângă, am crezut că-l doare mâna. Așa credeam eu, întru neștiința mea. Și acum, cred la fel!

Desigur, nu este un handicap să fii stângaci, mai ales că s-a hotărât și o Zi Mondială a Stângaciului (13 august), iar când ne gândim la faimoasa lovitură cu „stânga”, la scrimă, îmi aduc aminte (na, că m-am trezit) că și eu sunt un stângaci: mă folosesc, în 80% din activități de mâna stângă; am tors cu mâna stângă, mai băteam pe unii, tot cu stânga, că eu primeam palme, cu dreapta!

N-am să înșir celebritățile stângace din Istoria lumii, decât voi aminti, în treacăt, doar de Leonardo da Vinci (1452-1519), contemporan cu Sfântul Neagoe Vodă Basarab (1482-1521), care se știe că „nu scria de la stânga la dreapta, ci de la dreapta la stânga”, iar ca să poți să-i citești scrisul, trebuia să privești în oglindă. Deci, genialul savant, a dovedit o putere extraordinară de a inventa o droaie de activități științifice, uimind până azi întreaga lume.

Să fim siguri, ne liniștește savantul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, că: „cele două mâini sunt egale ca putere și activitate, au reprezentanță cerebrală perfectă, ambele emisfere funcționând perfect concomitent...iar mâna stângă nu trebuie ținută doar de formă, la modul de „există și ea acolo”.

Dacă ne apucă grija că suntem „într-o mână, mai mult, este necesar să punem ambele mâini la lucru și să nu mai purtăm grija, că suntem stângaci sau dreptaci!

Amândouă mâinile, la treabă, bună și solidă!

Arhiereii binecuvântează cu amândouă mâinile, ca să nu se spună că sunt: stângaci sau dreptaci!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar