news        mail   location

 
 

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză în parteneriat cu Școala și Biserica din Valea Danului au organizat o activitate educațională dedicată Unirii Principatelor Române.



 

În fiecare an, la 24 ianuarie, comunitatea din Valea Danului sărbătorește Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al celor două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern.

La Biserica Valea Danului s-a oficiat slujba de parastas în care au fost pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române, urmată de slujba de Te Deum.

Copiii care fac parte din corul școlii, coordonați de doamna profesoră Claudia Matei au interpretat cântece istorice aducându-ne aminte de măreția evenimentului istoric cunoscut și ca “Unirea Mică”, iar la final ei au primit daruri din partea bisericii.

Unirea Principatelor Moldova şi Țara Românească este de fapt „Unirea de bază”, deoarece ea a constituit temelia pentru formarea statului român modern, în anul 1862, numit România.

La școala din localitate s-au desfășurat diferite activități în concordanță cu momentul festiv.

Doamna profesoară, Maria Radu împreună cu clasa a IV-a

a realizat o lecție interactivă având ca subiect Unirea Principatelor Române şi au prezentat un program artistic.

Momentul de sărbătoare s-a încheiat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice și ”Hora Unirii” unde au participat elevi, dascăli şi autorități locale.

„Hora Unirii” este la bază o poezie scrisă de poetul Vasile Alecsandri. Poezia are în vedere dorința arzătoare a locuitorilor Moldovei de a se uni cu românii din Țara Românească. După anunțarea unirii, pe 24 ianuarie 1859, românii au făcut din această horă a unirii un simbol național.

Activitatea desfășurată în cadrul Proiectui educațional inovativ ”Educație prin Obiceiuri, Tradiții și Credință, Biserica şi şcoala – apărători ai neamului!” a fost coordonată de doamna profesoară, Elena Ilina-directoarea școlii, alături de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul și de Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Atunci, clădirea din Dealul Mitropoliei din București a fost înconjurată de mii de oameni, pe buzele lor se citeau cuvinte ca: unire, fericire, mărirea patriei și se aruncau unii în brațele celorlalți, realizând astfel prin vot popular, dorința de veacuri a neamului nostru, care s-a realizat pașnic, fără vărsare de sânge.

Unirea Principatelor Române a fost bază pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române în anul 1885.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar