news        mail   location

 
 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, delegația argeșeană și musceleană alcătuită din elevi și cadre didactice din unitățile de învățământ din județul Argeș, coordonată de preoții Arsulescu Ion Sebastian, Ilie Cristofor Dumitru, Stănescu Adrian Paul și Dumitrescu Alexandru Marian a reprezentat eparhia noastră la evenimentele dedicate Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși desfășurată în orașul martir Timișoara.



 

Delegația a fost întâmpinată, cu binecuvântarea gazdei, Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, de părintele Last Ioan, doamna profesoară de Religie Nadia Stănilă și profesor Stănilă Alin. Periplul duhovnicesc al tinerilor s-a desfășurat conform programului, participând la toate activitățile din cadrul acestei ample întâlniri. 

Astfel, ziua de vineri, 1 septembrie 2023 a debutat cu Rugăciunile dimineții și micul dejun, după care delegația noastră a primit colindul unor tineri, din alte delegații, cu prilejul începutului Anului Nou Bisericesc. Apoi s-a vizionat Expoziția de icoane pe sticlă, sculptură și constume tradiționale românești a Meșterului iconar Nicolae Muntean - Tezaur uman viu al României (Cugir-Timișoara), Maria Aiftincăi, meșter popular, rapsod popular, colecționar de port popular și obiecte tradiționale (Arad), Marius Matei - Tezaur etnografic. Costum tradițional românesc din Banat (Timișoara), Liliana Ionașcu - Creator autentic de costum popular bănățean (Reșița).

La ora 10.00 a fost săvârșită o slujbă de Tedeum și ne-am înălțat sufletele către cer prin audierea Protopsaltului Arhimandrit Nikodimos Kabarnos din Grecia. În continuare domnul Acad. Ioan Aurel Pop,  Președintele Academiei Române, ne-a prezentat rezultatul unei foarte importante și îndelungi cercetări istorice, concluzionate în Referatul cu tema ,,Poporul român, depozitar al Occidentului Latin și al Orientului Bizantin". Începând cu ora 11.00 părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc a prezentat o profundă analiză exegetică a cuvintelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos „Voi sunteți prietenii Mei” (Ioan 15, 14) prin expunerea tematică „Voi sunteți prietenii Mei. Hristos – Prietenul cel bun al tinerilor", prin care a prezentat contextul în care Domnul Iisus Hristos a manifestat prin aceste cuvinte sentimentele prieteniei fața de ucenicii Săi, afirmație  completată însă printr-o obligație corelativă: ,,dacă veți face ceea ce vă poruncesc Eu" (Ioan 15, 14). În continuare dl. prof. univ. dr. Petre Guran, a prezentat în dulce grai expunerea ,,Intimitate și străvedere în Dumnezeiasca Liturghie". După servirea mesei de prânz și timpul liber petrecut admirând frumusețile și deosebita arhitectură a clădirilor istorice ale orașului Timișoara, am revenit la Sala de conferințe Olimpia, pe care Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, ne-a îndemnat să o numim de acum ,,Biserica Olimpia", fiindcă ,,prin prezența dumneavoastră și prin ceea ce se petrece aici, aceasta nu mai este o Sală de sport, ci o Biserică", seria de Conferințe a debutat prin preambulul unui moment artistic, susținut de Corul Liceului de Artă „Ion Vidu” dirijat de prof. dr. Maria Gyuriș. După această audiție, părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană, ne-a explicat ,,Ce înseamnă a fi „prieten cu Dumnezeu?”, după care părintele prof. univ. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, ne-a prezentat cum era ,,Prietenia în primele secole creștine". Seara  de conferințe s-a încheiat prin îndemnurile la curaj venite din partea d-lui prof. univ. dr. Adrian Lemeni, fiu duhivnicesc al părintelui Teofil Părăian, prin expunerea  ,,Bucuria și libertatea vieții trăite în credință", împărtășindu-ne trăiri din timpul Revoluției române din anul 1989 de la Timișoara, care a avut ecou apoi în toată țara. 

Seara de vineri și dimineața zilei următoare, am petrecut-o în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde am participat la Slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie, între orele 22.00-02.00, la care au participat toți copiii și membrii delegației noastre, și la care, membrii preoți ai delegației, au avut marea bucurie de a primi Sfânta Împărtășanie de la Preasfințitul Paisie Lugojanul, care are legături de origine cu județul Argeș.

După Rugăciunea de dimineață, seria de conferințe a continuat cu tema ,,Aspecte fundamentale ale antropologiei creștine", după care s-a desfășurat un frumos moment artistic. Apoi părintele prof. univ.  dr. Vasile Mihoc a vorbit despre ,,Valoarea supremă a ființei umane. Elemente de antropologie ortodoxă".

Prezența tinerilor în sala de conferințe a fost deosebit de utilă, prin audierea unor mari  specialiști în domeniul adicților, consumul de droguri și traficul de persoane, respectiv  dl. conf. univ. dr. Radu Țincu, prezentând tema ,,Drogurile – flagelul generației actuale" și dl. Comisar Șef Laurențiu Dincă (Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Timișoara) cu tema ,,Traficul de persoane un fenomen în schimbare într-o societate în schimbare", dl. Comisar Șef Vasile Gavrilescu, dl. Dr. Bogdan Gheorghe și Psiholog Alina Neagoe (Agenția Națională Antidrog –Ministerul Afacerilor Interne), ,,Consumul de droguri – o problematică actuală în societatea românească și la nivel internațional", teme însoțite de prezentări ppt, toate având ca finalitate prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane, riscuri și vulnerabiltăți la care sunt supuși cu precădere tinerii, de la cele mai fragede vârste.

Toată seria de conferințe a fost moderată într-un chip deosebit de dinamic și harismatic de către Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului care, prin atitudinea sa tipic bănățeană și în duhul blândeții, prin cuvintele sale, a stors lacrimi de bucurie din inimile și din ochii tuturor celor prezenți.

După prânz, au urmat momente înălțătoare prin PROCESIUNEA PRIETENIEI, desfășurată pe traseul Bvd. Eroilor de la Tisa, Aleea F.C. Ripensia, Pasajul Michelangelo, str. Michelangelo, Bvd. Ion C. Brătianu, Piața Iancu Huniade (Muzeul Banatului), Opera Națională Română, Catedrala mitropolitană). Pe tot parcursul procesiunii, tinerii au cântat troparul ”Mântuiește Doamne poporul Tău ...", răsunând prin tot orașul salutul ,,Hristos în mijlocul nostru" însoțit de răsunetul răspunsului ,,Este și va fi!", al glasurilor celor aproximativ 5000 de participanți. Ajunși în Piața Operei, am fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, care a menționar că prin prezența tinerilor în locurile Revoluției din anul 1989, retrăiește  momentele de atunci, când atunci, în acele locuri, tineri ca și cei prezenți acum, s-au pus în genunchi și au rostit în cor ,,Tatăl nostru" strigând din toți rărunchii ,,Jos comunismul!". ,,Petalele trandafirilor", a spus Înaltpreasfinția Sa, ,,au fost înroșite de sângele tinerilor martiri, vărsat pentru libertate". Înaltpreasfintitul Ioan, a accentuat că ,,prezența noastră aici astăzi, este posibilă datorită jertfei lor".

Seara zilei a culminat în duh de rugăciune, prin  participarea la slujba Vecerniei, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. 

Manifestarea dedicată Întâlnirii Internaționale Tinerilor Ortodocși de la Timișoara, s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie, săvârșită în Catedrala Mitropolitană ,,Sfinți Trei Ierarhi" din Timișoara, săvârșită de un sobor numeros de ierarhi români și străini:  Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, din Patriarhia Bulgară; Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitros, Katerini și Platamonas, din Biserica Ortodoxă a Greciei; Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Apolonia și Fier, din Biserica Ortodoxă a Albaniei; Preasfințitul Părinte Markos, Episcop de Kenya, din Patriarhia Alexandriei; Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Patriarhia Antiohiei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; și cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi,  condus de Înaltpreasfințitul Părinte Joachim, Mitropolit de Prousa, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice, care a transmis și mesajul Sanctității Sale, Patriarhul Bartolomeu I.

Delegația argeșeană pornită, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, din Orașul Lalelelor a reprezentat cu cinste Arhiepiscopia Argeșului si Muscelului la ITO 2023, desfășurată în perioada 31.08.2023 - 03.09.2023 în orașul martir Timișoara, Orașul Trandafirilor din Banatul binecuvântat de Dumnezeu și ocrotit de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

Tinerii argeșeni au mărturisit că se întorc cu mult mai îmbogățiti de la acest eveniment și că la ITO 2023 de la Timișoara, cel mai mult le-a plăcut Procesiunea prieteniei și participarea la slujba de Priceghere și Sfânta Liturghie. Cei mai multi dintre participanți și-au manifestat deja opțiunea de a participa și la o următoare ediție ITO.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar