news        mail   location

 
 

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, la Paraclisul Universitar „Întâmpinarea Domnului” din Pitești, Părintele capelan Rafael Vintilă a ținut o scurtă cateheză despre preoția misionară a credincioșilor cu aplicare expresă la Tainele Botezului și ale Mirungerii: „Iar voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată” (I Petru 2, 9). 

 

În cuvintele Sfântului Apostol Petru e vorba de preoție duhovnicească, al cărui altar e inima fiecărui creștin (I Cor. 3, 16-17). Prin puterea harului primit, în Taina Botezului și a Mirungerii, creștinii au o stare aleasă, sfântă, împărătească față de necreștini, de aceea ei au dreptul să boteze pe pruncii în primejdie de a muri nebotezați. Un preot al Preoţiei împărăteşti (orice credincios) este cel ce participă la Preoţia lui Hristos nu prin funcţiile sale sacramentale, ci prin fiinţa sa sfinţită în Hristos. 

Credinciosul ca preot împărătesc, luând putere din jertfa adusă de preotul slujitor la Dumnezeiasca Liturghie, „continuă acest act oficiind liturghia prin viața sa misionară. Preoția mirenilor nu este totuna cu preoția așezată de Mântuitorul prin Sfinții Apostoli și ajunsă la noi prin succesiune apostolică.

La finalul întâlnirii toți cei prezenți au primit în dar - cartea „Laicii și misiunea creștină. Realitate istorică, vocație personală, necesitate eclesială” și calendare eparhiale pe anul 2023.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar