news        mail   location

 
 

În seara zilei de 11 septembrie 2021, în biserica parohiei Rucărul de Jos, din Protoieria Câmpulung Muscel, a avut loc primul recital coral-instrumental, din cadrul proiectului cultural „Pelerinul Filarmonic”, pe care, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicare Media al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului îl desfășoară,  alături de Corul bărbătesc „D.G. Kiriac”, dirijat de Silviu Deaconescu.



 

Credincioșii rucăreni și nu numai, prezenți în număr mare în sfântul locaș, s-au bucurat de darurile muzicale, pe care coriștii pelerini, le-au pus în sufletele acestora.

Părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și comunicare media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, și a mulțumit preoților slujitori de la parohiile din comuna Rucăr: Arsulescu Sebastian și Lipan Florentin, Iulian Avram și Andrei Petre Liviu, pentru frumoasa colaborare în reușita acestui eveniment. Totodată, a vorbit și despre modul în care a luat naștere acest proiect, la inițiativa domnului dirijor Deaconescu Silviu, care, împreună cu membrii coralei, au dorit să aducă muzica și în mediul rural din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, subliniind faptul că vor avea loc concerte și în perioada următoare, în diferite lăcașuri de cult.

Glasurile coriștilor s-au unit în Rugăciune, de I. Popescu Pasăre, pentru ca, puțin mai târziu, să ne aducem aminte de Psalmul 23: Deschideți mari a cerului porți.

Meditație din opera Thais și Balada pentru vioară și orchestră de George Enescu, au fost cântate la vioară cu multă delicatețe și gingășie, de tânăra de 12 ani, Sofia Butaru. Aceasta este o elevă premiantă a Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, cu un deosebit talent la vioară, dar și cu preocupări dintre cele mai alese, precum fotografia și pictura, este o elevă serioasă și muncitoare, cu o educație care se reflectă în rezultatele ei curriculare.

Iubite-voi, Doamne, de Nicolae Lungu, a vibrat în sufletele creștinilor iubitori de muzică, prin vocea sopranei Daniela Hodojeu, care este inginer de mecanică fină și profesor de cultură tehnică la Grupul Școlar Mihai Viteazul din Pitești. Solistă a Coralei D.G. Kiriac din Pitești, este absolventă a Școlii Populare de Artă din orașul lalelor, la clasa mezzosopranei Andra Bivol Costea.

Un alt moment instrumental a fost susținut de tânărul Alin Popa, prin interpretarea a două melodii: Solo de concurs pentru clarinet, de Henri Rabaud și Oboiul lui Gabriel de Ennio Morricone, acompaniat de domnul Radu Titi, profesor de pian la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești. Fiind un artist polivalent, colaborează cu Filarmonica din Pitești din 2007, fiind atât corist, cât și pianist, cu Camerata Argessis și cu aproape toate corurile din județul Argeș. Din 2016 este dirijor și manager artistic al Corului mixt Ars Nova.

Alin Popa, un clarinetist de mare viitor, a început studiul muzicii la vârsta de 7 ani, la clasa de pian a Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. În clasa a II-a pleacă în Italia cu familia sa, unde continuă studiile muzicale. La 12 ani descoperă tainele clarinetului, iar în clasa a VIII-a se reîntoarce în România, unde continuă să studieze la clasa domnului profesor Ionuț Tolea, care contribuie decisiv la formarea sa ca muzician.

Coriștii piteșteni au încântat publicul și cu piese patriotice și folclorice: Drum bun, drum bun, Treceți batalioane române Carpații și Pe cărare sub un brad, cântate de domnul Nicolae Perniu, în vârstă de 75 de ani, colonel în retragere,  membru al Coralei D.G. Kiriac din anul 2004. Din 2009 face parte și dirijează Corul Veteranilor „Mihai Viteazul” de pe lângă Cercul Militar Pitești.

Călugărul Pitirim, a răsunat în biserica din Rucăr, interpretată magistral de Părintele Victor Eftimie.

Călătoria muzicală a continuat cu piese clasice: La vergine degli angeli din opera Forza destinului de Giuseppe Verdi, cântată de soprana Daniela Hodojeu; iar în finalul recitalului, Corala D.G. Kiriac a interpretat, sub bagheta dirijorului Silviu Deaconescu, Corul sclavilor evrei din opera Nabucco și Corul fierarilor din opera Trubadurul de Giuseppe Verdi.  

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Silviu Deaconescu, din 2007, a contribuit la construcția Filarmonicii din Pitești, fiind dirijor simfonic și consultant artistic, programând și organizând evenimente artistice, redactând programe de sală, stabilind repertorii.

În anul 2008 a început colaborarea coralei D.G. Kiriac cu dirijorul Silviu Deaconescu, aducând un nou suflu artistic coralei.

Cu un palmares deosebit, Corul bărbătesc D.G. Kiriac al Casei de Cultură a Sindicatelor din Pitești este unul dintre cele mai premiate și apreciate ansambluri corale din România. În viața muzicală argeșeană, Corul bărbătesc D.G. Kiriac reprezintă o reușită pentru păstrarea tradiției muzicii corale în general și în special pentru lucrări folclorice românești.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar