news        mail   location

 
 

Este necesar ca acum să prezentăm câteva tablete din lucrarea: De consolatione philosophiae (Despre consolarea Filosofiei), lucrare elaborată între anii 523-524.

 

Se presupune că este cel mai cunoscut text al lui Boethius și din multe privințe, cel mai ușor de parcurs. În manualele și comentariile de Logică, scrise într-un stil sărăcăcios și arid sau Tratatele teologice, care analizează cele mai complicate aspecte ale doctrinei hristologice, Consolatio abordează teme care privesc condiția și viața fiecăruia, cu care nu va fi greu să te identifici.

Paginile sale sunt redactate într-o proză elegantă, care alternează cu versuri scurte și prezintă un dialog imaginar între autorul însuși (Boethius) și personajul Filosofia, în perioada petrecută în închisoarea din Pavia și în cea mai grea așteptare din viața omului, executarea sentinței de condamnare la moarte din cauza intrigăriilor puse la cale în curtea regelui ostrogot Theodoric, fiind acuzat pe nedrept de trădare.

Mare echilibru sufletesc a avut Anicius Boethius, ca în stări limită să poată să-și adreseze sieși o meditație, fără a fi o elaborare „speculativă erudită”, și tocmai pentru aceasta este un text universal, cuprinzând problemele esențiale ale gândirii umane, gândindu-se să dea un sens vieții și mai ales pentru clarificarea și așezarea gândurilor.

Cartea sa, Cartea Închisorii ar putea fi denumită, considerată „operă” este alcătuită din cinci cărți, ce cuprind un dialog filosofic, apropiate de lucrările lui Platon.

Marele cărturar, filosoful Boethius, alcătuind Consolatio, a folosit un grup variat de tradiții și alte metode literare posibile, amintind:  genul literar al consolării, folosind operele: Tusculanae Disputationes a lui Cicero și Consolationes a lui Seneca, în dialog filosofic, specific tradiției antice. Iar ca adaos, se amintesc și Protrepticus al lui Aristotel și Hortensius al lui Cicero; și, bineînțeles, din satirele menippoene ale lui Marcus Terentius Varro și, ca vârf al priceperii: La nozze di Filologia o Mercurio a lui Martian Capella.

Iată ce întindere are Boethius în domeniul filosofiei și culturii generale și speciale. Astfel că, această celebritate antică stabilește un echilibru între filosofie, proză și poezie, în care învățăturile filosofice se îmbină cu bucuria versului, în tradiția latină există multe exemple de așa „consolări”, adică: poezii, oratorii, ceremoniale, scrisori sau alte tratate filosofice care dau putere de consolare în nenorociri: doliu, putere în fața exilului sau alte nenorociri nefaste, abătute asupra oamenilor (pag. 75).

Dar despre toate, Rugăciunea a rămas singura Speranță, punte de aur, de la Pământ la Cer, de unde Dumnezeu ne veghează!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar