news        mail   location

 
 

Se spune că Muzica depășește toate obstacolele din calea ei!

 

Dar: „Muzica, de fapt, ca disciplină matematică, contribuie la educarea rațiunii și a intelectului, ajutându-ne să ne debarasăm de realitățile senzoriale, având și a doua dimensiune, etică: făcând parte din fiecare experiență și împrejurare a vieții noastre, muzica exercită o influență puternică asupra noastră, inspirând starea de spirit și mai ales înălțând sau degradând obiceiurile și viața, anticii obișnuiau să prevină plânsul prin muzica fluierului și cel care nu poate cânta frumos, cântă ceva doar pentru sine, nu pentru că ceea ce cântă îi face vreo plăcere, ci pentru că, trăgând din suflet o anumită dulceață, se bucură de ea, și ne este cunoscut la toți că în război spiritele se aprind la sunetul trâmbițelor?”

Ceea ce este absolut sigur este că nici noi, nici natura în întregul ei, nu ne putem lipsi de muzică. Este un fel de „respirație” a sufletului și a trupului! Îmi aduc aminte de cea mai mare fanfară care era – ca să vedeți – în satul meu, la Cracăul-Negru! M-am născut și am trăit în acordurile fanfarei. Era o minune! Țăranii de la Cracău, fără școli înalte, cu ureche muzicală perfectă, în număr până la 50 de persoane, umpleau văzduhul cu cântecele lor de pe la nunți, fiind chemați în întreaga Moldovă. Când am ajuns peste 18 ani, m-au luat cu ei, că nu avea cine să le bată toba cea mare, cu pedală și talgere de aramă. Să vezi frate ce „nebunie” de ritm în percuție, ce iuțime de picioare, ce salturi și acrobații, ce chiote și strigături! În viața mea, de atunci, nu am mai văzut astfel de manifestări unice. Acum insist să se refacă această fanfară cu numirea „Calinic Argeșeanul” și să vedeți și să auziți muzică „eternă”.

Muzica este Pridvorul Paradisului, unde se cântă pururea. Cine nu iubește muzica și nu cântă, nu va vedea Paradisul!

Filosoful Boethius, că de la el am pornit cu amintirile, stabilește o triplă clasificare a muzicii: musica mundana, musica humana și musica instrumentalis. Despre aceste trei fețe ale muzicii, vom continua în următorul material.

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar