news        mail   location

 

Cuvânt de învățătură

 

Printre instituțiile de învățământ din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului care și-au deschis astăzi porțile s-a aflat și Colegiul Național Pedagogic ,, Carol I” din municipiul Câmpulung Muscel, în cadrul căruia funcționează și Seminarul Teologic Ortodox ,,Justin Patriarhul”.



 

Cu acestă ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar împreună cu oficialități ale Primăriei locale și membrii comitetului de conducere din această școală.

Evenimentul a început cu o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți, care a fost urmată de discursurile invitaților de onoare. Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia începutului de an școlar.

Prima școală normală din Țara Românească a fost înființată la București prin decretul semnat la 20 octombrie 1867, în vremea regelui Carol I. La sugestia acestuia , demersurile strămutării Şcolii Normale ,,Carol I” din Bucureşti la Câmpulung au început în anul 1887. Terenul pe care urma să se construiască un local propriu pentru şcoala normală de la Câmpulung a fost ales de Dimitrie Sturza şi Spiru Haret, lângă Biserica Flămânda, unde fusese o şcoală cu întreţinere gratuită pentru cei ce învăţau, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Piatra fundamentală a monumentalei clădiri s-a pus pe 26 octombrie 1892.

Astăzi în cadrul Colegiului Național Pedagogic ,, Carol I” funcționează Seminarul Teologic „Iustin Patriarhul” din Câmpulung Muscel, fiind astfel continuată activitatea Seminarului Orfanilor de Război „Patriarhul Miron” înființat la 1 septembrie 1922.

 Desfințat în anul 1934 în urma unui incendiu, a fost reînființat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic în anul 1994.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar