news        mail   location

 

Cuvânt de învățătură

 

În satul Redea din comuna argeșeană Buzoiești, pelerinii pot să descopere o nouă mănăstire închinată Sfintei Treimi. La îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, întregul ansamblu monahal a fost construit prin stăruința preoților Corneliu Popescu și Stoica Nicolae, precum și a părintelui protosinghel Ioachim Zlotar.  După zece ani de lucrări, în ziua de 17 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a săvârșit slujba de târnosire a acestei mănăstiri.


 


 

După patru ani este definitivată și pictura din interiorul bisericii. Din acest motiv, astăzi , în ziua de cinstire a Sf. Părinți Ioachim și Ana, Chiriarhul Eparhiei s-a aflat la mănăstirea Ionești, pentru a săvârși slujba de sfințire a picturii din acest sfânt locaș de rugăciune.

În prezența sutelor de pelerini veniți din diferite zone ale țării, Ierarhul a săvârșit la primele ore ale dimineții, slujba de sfințire a unei cruci de piatră, care a fost ridicată în exteriorul ansamblului monahal. Imediat după aceea a fost săvârșită și slujba de târnosire a picturii. Pentru a încununa această mare sărbătoare, pelerinii veniți la mănăstirea Ionești s-au bucurat de prezența icoanei  Maicii Domnului,  care a fost realizată la mănăstirea athonită Vatoped. Aceasta a fost făcută special pentru Eparhia Argeșului și Muscelului, fiind o copie a icoanei Maicii Domnului Paramythia (Mângâietoarea).

După acest moment important, Ierarhul Argeșean, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarul Eparhiei evidențiat importanța prezenței acestei noi mănăstiri în zona de sud a județului Argeș.

După 14 ani de eforturi susținute, la inițiativa Chiriarhului Eparhiei, viața monahală în aceste locuri este reînviată după ce, potrivit documentelor, în aceste locuri a existat în anul 1785 mănăstirea de călugări Butoiul, de pe valea Plescării, aparținând moșiei Butoianca. Această așezare monahală exista și în vremea domnitorului Mihai Viteazul. Un căpitan al acestuia pe nume Radu primește danie această moșie din partea domniței Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazul.

Astăzi, noul așezământ monahal este vizitat de foarte mulți pelerini, care au devenit rând pe rând, ctitorii acestui sfânt altar de rugăciune.

La final, Chiriarhul Eparhiei a sfințit și noua trapeză construită în curtea mănăstirii.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar