news        mail   location

 

Cuvânt de învățătură

 

Parohia argeșeană Cândești din protopopiatul Câmpulung Muscel a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Localitatea amintește de vrednicul de pomenire, patriarhul Iustin Moisescu, care s-a născut pe aceste meleaguri în ziua de 05 martie 1910.  Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica în care a fost botezat patriarhul Iustin Moisescu.



 

La acest eveniment deosebit au participat credincioșii parohiei, precum și reprezentanți ai administrației locale.

În cuvântul rostit, Ierarhul Argeșean a vorbit despre activitatea desfășurată de patriarhul Iustin Moisescu, amintind că localitatea Cândești a devenit astfel cunoscută pe plan național datorită acestui om providențial care s-a aflat la conducerea B.O.R. între anii 1977-1986.

Biserica satului Cândești are hramul Nașterea Maicii Domnului. Datând din anul 1898, sfântul locaș a trecut periodic prin lucrări de restaurare, cele mai importante fiind realizate în perioadele 1977-1979, 1980-1985, enoriașii fiind ajutați de Prefericitul Părinte Iustin Moisescu. În prezent, părintele paroh Andrei Postu, a început un alt proiect de restaurare, fiind realizat până în prezent acoperișul bisericii.

În semn de prețuire pentru acest vrednic fiu al satului, enoriașii parohiei Cândești au reușit să amenajeze un muzeu în casa în care s-a născut patriarhul Iustin Moisescu. Astfel, vizitatorii au posibilitatea să descopere prin intermediul imaginilor bogata activitate desfășurată de cel care la 12 iunie 1977 ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (intronizat la 19 iunie 1977), păstorind până la moartea sa în 31 iulie 1986. În întreaga sa activitate, acesta s-a distins ca unul dintre cei mai învățați ierarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română. Cu studii strălucite la Atena și Strassbourg, cu o activitate profesorală de mare ținută în țară dar și în Polonia, a înțeles de timpuriu importanța dialogului între Biserici. Prin bogata sa activitate culturală, ecumenică și pastorală, patriarhul Iustin își înscrie numele în rândul ierarhilor de mare prestigiu ai întregii Ortodoxii.

 

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar