news        mail   location

 
 

Pe vremuri, ca și azi, asistam la un fenomen deosebit. Unii dintre noi promovează obiceiul de a fuma. Din fumatul acesta s-a făcut „artă”, dacă am putea spune și astfel.

 

Felurimea țigărilor, de la tutun vărsat (pus în tabacheră) și până la țigaretele Havana, cu toată știința de a fi confecționate, străbat toate meridianele și paralelele lumii. Pe vremea anilor 1950-1960, pe piață erau tot felul de țigări. La noi, mai sobru, erau două categorii de țigări: naționale și Mărășești! Adică, tutunul național, care distruge sănătatea națională și țigările Mărășești, numite așa, ca să ne aducem aminte de victoriile prin primele două Războaie Mondiale. Mai erau țigările Kent, după care se dădeau în vânt fumătorii. Tatăl și fratele meu au fumat. Tata, discret, să nu fie văzut și fratele pufăia la liber ca o locomotivă cu aburi! Când a dorit să mă învețe și pe mine să fumez, fratele meu a zis:

- Uită-te în ochii mei, să vezi cum iese fumul pe ochi! M-am uitat atent și până să mă dumiresc, cu țigara aprinsă m-a ars pe mâini. De atunci n-am m-ai pus nicio țigară în gura mea de neisprăvit.

Așadar, fumatul este considerat foarte dăunător pentru că afectează sistemul nervos, ochii, inima, plămânii și viața celor din jur. Cât de grav este să se fumeze în mașină, când se călătorește! Dacă în mașină este și familia, este și mai grav că suportă insensibilitatea celui care fumează și pufăie pe la nasul tovarășilor de drum. Mai mult, cei care fumează în casă, știu că fumul intră în perdele, textile diferite, încât, căsuța, în loc să fie un Paradis, se transformă în Infern!

Cine nu știe că pe mapamond mor 30 de milioane de fumători, Covid-ul fiind floare la ureche? Ș-apoi, calcul financiar, nu facem? Suma cheltuită pe țigări este colosală. Faceți calcule și veți vedea.

Când se mai fac glume pe seama fumatului și unii se supără, este bine ca să nu se supere nimeni și să se dea o Lege universală, ca să nu se fumeze. Tutunul este lăsat de Domnul Dumnezeu pentru a se prepara medicamente. Tatăl meu făcea tratament cu frunză de tutun, care aplicată pe rana canceroasă, s-a vindecat în zece zile. Eu am văzut aceasta. Ura de durere, dar s-a vindecat, nu știam de unde a luat această învățătură! Când l-am întrebat, mi-a spus că a visat acest remediu. Nu-l recomand! Recomand abținerea de la fumat!

În timp, consecințele pentru creier sunt extrem de nocive. Spor la abținere!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar