news        mail   location

 
 

În câteva perioade ale anului bisericesc sunt anumite restricții, cum ar fi posturile rânduite de Biserica Domnului Iisus Hristos, rânduieli așezate în calendarul pe care fiecare dintre îl avem ca îndrumător, la îndemâna noastră.

 

Biserica Ortodoxă are cele mai multe zile din an, cu anumite restricții, cu recomandarea pentru postire.

Dacă facem un calcul sumar, într-un an calendaristic de 365 de zile, avem 52 de săptămâni x 2 zile de post pe săptămână, ar fi 104 zile întregi. Dacă unii mai postesc și luni pentru sănătatea animalelor de tot felul, atunci ar mai fi 52 de zile de post. Și uite așa, se adună 156 de zile. Se mai adaugă zilele postitoare din cele patru Posturi (Postul Mare, Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli și al Adormirii Maicii Domnului), adunându-se cu aproximație un număr de 222 de zile de post. Mai rămân 143 de zile „de dulce”, adică, bieții români postesc 2/3 din zilele anului, mult peste jumătate de an.

Putem spune, cu o oarecare îngăduință, că Ortodoxia mondială și cea românească este cu posturile cele mai multe și unele dintre ele drastice, iar românii și româncele nu glumesc când este vorba de postire, acesta fiind un adevărat cult!

Așadar, cei mai mari postitori din lume sunt românii!

De aceea, la atâta restricție și pe lungă durată se mai ivesc și năzdrăvani, care-și îngăduie să se adape cu „beutură” peste limitele admise.

Unii cronicari, din vremi bătrâne, au scris cu mult umor, cum un moldovean a făcut concurs la câte pahare rezistă, neștiind noi acum cât de mari erau paharele. Au tot băut pe puntea care era peste Milcov (unde-i apă puțină) și tot „cinstindu-se” moldoveanul cu munteanul, până la urmă au căzut de pe punte în Milcov, „ca să se sece dintr-o sorbire”, vorba cântecului!

Este riscant să se facă astfel de concursuri. Sfântul Vasile cel Mare recomandă: „Postul să tămăduiască beția! Psalmii și slujbele să tămăduiască, mai ales, cântecele rușinoase. Lacrima să fie leacul râsului! În loc de dans să se încovoaie genunchiul! În loc să bată din palme, să se lovească pieptul! În locul podoabei hainelor, modestia! Dar peste toate, milostenia să te răscumpere de păcat (Daniel 4, 24). Fă-ți prieteni ai rugăciunii tale pe mulți din oropsiții soartei și va fi alungat de la tine orice gând de desfrânare.”

Băutura multă, dă curaj mult, iar bieții bețivi își pierd ușor cumpătul și săvârșesc tot felul de supărări și păcate!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar