news        mail   location

 
 

Am început un ciclu de meditații (scurte opinii asupra existenței noastre în Grădina Maicii Domnului), arătând pe cât se poate, ce anume au gândit, mai ales, celebritățile franceze în domeniul Credinței în Dumnezeu. Dacă am pomenit în micuța meditație pe Louis Pasteur, acum ne vom opri la istoricul și oratorul francez, Bossnet (1627-1704).

 

Eram din tinerețe fascinat de scrierile lui Bossnet (Jacques – Benigne) evlavios episcop și predicator la curtea lui Ludovic al XIV-lea, care a stăpânit arta elocinței prin claritatea și vigoarea stilului. A rămas în istorie ca un maestru al prozei clasice franceze. Vom aminte, cu precădere „Discurs sur l`histoire universelle, 1681”.

Mare iubitor al științelor exacte, ne-a lăsat scris: „Totul ce se demonstrează în matematică...este veșnic și nestrămutat...Toate aceste adevăruri și toate acelea, pe care printr-o judecată fără greș le scot din ele, dăruiesc peste veacuri...Dacă acum mă întreb, unde și cum dăinuiesc aceste adevăruri veșnice și nestrămutate, precum sunt acestea, sunt nevoit să mărturisesc existența unei ființe în care adevărul viază veșnic și prin care el își găsește totdeauna înțelegerea” (De la connaisance de Dieu e de soi-meme, ch. IV, p. 82).

În Istoria lumii și mai ales în Istoria Credințelor Religioase (Mircea Eliade), ni se arată că omenirea a fost, este și va fi mereu într-o nepotolită sete a sufletului omenesc de a cunoaște și a afla ce este dincolo de această lume văzută.

Pe vremuri, ochiul nostru pământean, scruta Universul vizibil, Universul fizic, pentru că noaptea, sub licăririle stelelor, ca și luminița din candele, se putea admira capodopera Domnului Dumnezeu. Dincolo de noi, dincolo de stele și alte Planete, galaxii, roiuri și supraroiuri de stele, comete și alți asteroizi, mintea noastră se avântă în necuprinsul Univers, vizibil și invizibil.

Astfel, ne vom întări credința în Creatorul Dumnezeu, Cel care a pus în mișcare Universul, care merge întocmai ca ceasul de la mâna lui Dumnezeu!

Fără încetare și cu precizie veșnică!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar