news        mail   location

 
 

Parohia argeșeană Rotunda din Protopopiatul Curtea de Argeș a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Această mică comunitate și-a văzut astăzi visul împlinit după o așteptare de 19 ani.



 

Noua biserică cu hramurile Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mărturisitor Ioan Rusu a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. După acest moment, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul a vorbit despre importanța praznicului cinstit astăzi, mulțumind Maicii Domnului pentru finalizarea lucrărilor de la parohia Rotunda.

Dorind să-și arate recunoștința față de cei care au contribuit la finalizarea lucrărilor începute în anul 2005, Înaltpreasfinția Sa a oferit acestora distincții eparhiale și diplome de vrednicie. De asemenea, actualul primar al comunei Corbeni a primit din partea Chiriarhului un set de medalii aniversare, precum și un volum care prezintă cei 40 de ani de activitate ai Arhiereului Calinic Argeșeanul. Din partea domnului Robert Erbașu, ctitorul principal al bisericii, Chiriarhul a primit în dar o icoană cu chipul Sf. Ioan Rusu.

Parohia Rotunda a fost înființată de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului la îndemnul, insistența și dorința Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, la data de 1 Ianuarie 2005, pentru a deservi religios, comunitatea de creștini ortodocși din din acest sat.

Până la înființarea Parohiei Rotunda, creștinii din această parte de lume, aparțineau duhovnicește de Parohia Bucșenești din Comuna Corbeni.

Odată cu înființarea noii parohii, credincioșii au dorit să aibă un lăcaș propriu de închinare. În acest sens, misiunea construirii bisericii a fost încredințată de către Ierarhul Argeșului și Muscelului, preotului paroh Dinică Nicolae, originar din satul Oeștii-Pământeni, actualul primar al Comunei Corbeni, Județul Argeș, începând cu anul 2020.

După achiziționarea unui teren, vis-a-vis de actuala biserică din zid, în partea dreapta a DN7C, preotul paroh Nicolae Dinică a zidit o biserică din lemn, care a fost sfințită la data de 8 Iulie 2005.

Din pricina unor precipitații abundente din vara anului 2005, care au condus ca Râul Argeș să iasă din matcă, prima biserică din lemn, a fost luată de viitură în integralitate, cu toate obiectele și cărțile liturgice, în noaptea de 9 spre 10 Iulie 2005, rămânând numai fundația din beton.

Deși acest eveniment tragic neașteptat a întristat comunitatea credincioșilor ortodocși din satul Rotunda, și pe preotul paroh, dorința construirii unei biserici parohiale, a rămas vie și lucrătoare ca întru început.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, care a sprijinit moral și material Parohia Rotunda, și al oamenilor de bine, pe partea stângă a DN7C, sensul de mers Curtea de Argeș spre Transfăgărășan, vis-a-vis de prima biserică din lemn, în anul 2006, preotul paroh Nicolae Dinică, a achiziționat în numele Parohiei Rotunda, un teren în suprafață de 600 m.p., pe care astăzi se ridică prezenta biserică de zid.

După întocmirea documentației tehnice și obținerea avizelor, mai întâi a fost construită o biserică din lemn, pe temelie de zidărie și piatră, pentru a se putea sluji sfintele slujbe, care a fost sfințită, cu binecuvântarea Ierarhului locului, de un sobor de preoți în data 21 Noiembrie 2005.

Construcția actualei biserici de zid, a început în luna Iulie a anului 2007, și a fost finalizată în anul 2010. Proiectul bisericii a fost pus la dispoziție de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, care a sprijinit material lucrările de construire.

La data de 15 Aprilie 2010, preotul paroh Dinică Nicolae este transferat în interes de serviciu la Catedrala Voievodală din Curtea de Argeș, iar la Parohia Rotunda este numit prin transfer de la Parohia Berindești, preotul Mărgărita Dragoș, actualul paroh.

Cu sprijinul material consistent al Domnului Erbașu Robert, între anii 2011-2023, se realizează tencuirea interior și exterior, pictarea interioară și exterioară în tehnica frescă, de către pictorii Neculai Valeriu Daniel și Barbunea Nicolae, montarea tâmplei (catapetesmei) bisericii și a mobilierului bisericesc.

La toate aceste lucrări au contribuit material și moral, de-a lungul anilor, enoriașii parohiei, precum și alți binefăcători de aici și de pretutindeni, cunoscuți numai de Domnul Dumnezeu, care din puținul sau preaplinul inimii lor au dăruit spre folosul acestei biserici, știuți fiind numai de cel care primește darul, și de Domnul Dumnezeu, Care pe toate le cercetează și le cunoaște.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar