news        mail   location

 
 

După participarea la evenimentele desfășurate în municipiul Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual la mănăstirea ,,Sfânta Ana” Rohia din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.



 

Cu această ocazie, Ierarhul a oficiat  Sfânta Liturghie, în biserica acestui sfânt locaș de rugăciune,  împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Evenimentul a fost deosebit pentru Ierarhul Argeșean, care a primit numele Calinic la intrarea în monahism, fiind o perioadă de aproape cinci ani  stareț la mănăstirea Cernica,  înainte de a deveni episcop vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului.

Chiriarhul Eparhiei Argeșene a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură amintind de viața plină de sfințenie a ierarhului Calinic de la Cernica, avându-l permanent drept model în cei 60 de ani de activitate pastorală și administrativă desfășurată până în prezent. De asemenea, Chiriarhul a prezentat anumite aspecte din istoria mănăstirii, amintind în mod deosebit de mitropolitul Nicolae Colan și arhiereul Justinian Chira.

Din partea obștii monahale a mănăstirii Rohia, Ierarhul Argeșean a primit în dar o icoană  a Maicii Domnului, și un volum care cuprinde istoria acestui așezământ monahal ce urmează să împlinească în 2026, 100 de la sfințirea bisercii acestei mănăstiri  săvârșită la 15 august 1926 de către vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan al Clujului.  

Starețul mănăstirii Rohia, părintele Arhim. Macarie Motogna, și-a exprimat bucuria reântâlnirii cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, un vechi prieten al mănăstirii Rohia, încă din vremea slujirii ca preot în parohiile Borcut și Cufoaia.

După oficierea Sfintei Liturghii, Chiriarhul Argeșean a dorit să-și arate recunoștința față de vrednicul de pomenire, Arhiereul Justinian Chira, al cărui mormânt se află la mănăstirea Rohia. Astfel, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru iubitul ierarh al Maramureșului, care a fost și stareț al acestei obști monahale.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar