news        mail   location

 
 

În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, monahiile și pelerinii de la mănăstirea argeșeană Văleni, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. 

Ierarhul Argeșean a prezentat cu această ocazie ultima carte care a văzut lumina tiparului în Eparhia Argeșului și Muscelului, intitulată ,,Suferința purifică și luminează - împotriva plictiselii la vreme de pandemie”. După ce au primit în dar această nouă lucrare, pelerinii prezenți au fost îndemnați să-și păstreze încrederea deplină în puterea lui Dumnezeu cel care ne salvează din toate încercările vieții.

De asemenea, Chiriarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură legat de asumarea personală a crucii ca dar de la Dumnezeu.

Mănăstirea Văleni a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. XVII, de călugărul Zaharia Grădişteanu.

O etapă nouă începe pentru mânăstirea Văleni în anul 1883. În acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădişteanu este dărâmată, iar în locu-i, ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeşului (1875-1893), cu ajutorul stareţei Fevronia Petrescu, începe zidirea unei noi bisericii.

Din păcate, locaşului de cult şubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decât până la 8 aprilie 1941, când turla s-a prăbuşit, antrenând în cădere pereţii naosului şi ai altarului. Reconstruită între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareţei Anatolia Manu şi a obştii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă şi s-a înzestrat cu cele de trebuinţă. A fost sfinţită în anul 1955 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Iustinian.

Redeschisă oficial în anul 1990, sub oblăduirea, binecuvântarea şi ajutorul Prea Înaltpreasfinţitului Calinic - Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, s-a reluat activitatea prin refacerea obştii şi începerea lucrărilor de renovare a ansamblului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar