news        mail   location

 
 

Chiar dacă profesorul şi fostul director Ioan Ivan era de o severitate exemplară, fără să zâmbească vreodată – personal nu l-am văzut – pe lângă lecţiile predate cu mare măiestrie la Noul şi Vechiul Testament, ne scotea pe Coasta Vovideniei pentru exerciţii fizice, mai ales dimineaţa la deşteptare.

 

Eram câţiva colegi care ne jucam de-a războiul. Ca să vedeţi! În plină pace noi ne pregăteam de război. Ore în şir ne ascundeam prin pivniţe, cămări, dulapuri, magazii cu lemne, poduri. Din ascunzătoare, când vedeam colegul, strigam din răsputeri:

- Te-am prins! Predă-te! Exact ca pe front. De cele mai multe ori eram biruit. Ca să-i fac pe amicii de joacă să mă caute mai mult, m-am suit pe scara care ducea în podul şcolii şi m-am ascuns după un coş mare de fum. Am stat degeaba. Nimeni nu m-a găsit. S-au lăsat păgubaşi.

După câteva zile am pornit din nou pe „front”. Mă strecuram din nou în podul şcolii şi mă ascundeam după coşul sobei. Când auzeam paşii că se apropiau, uşurel am ieşit pe acoperiş, lucarna fiind mare şi fără geam. M-am ascuns după turnul Paraclisului. Când stăteam bucuros că nu mă găsesc prietenii de joacă, aud de jos, glas strigând:

- Argatule, vino, te rog să mă ajuţi la cancelarie, la nişte lucrări. Ai grijă să nu aluneci de pe acoperiş! Uşurel, sprijinindu-mă de pătratul de la turlă, m-am coborât în pod şi de acolo pe scări, la director, într-o răsuflare. Când ajung, fără întârziere, primesc două perechi de palme însoţite de vorbe dulci:

- Măgarule! De ce te-ai suit pe şcoală? Vrei să intru în puşcărie din cauza ta? Dacă tu cădeai, ce mă făceam? De unde să te dau întreg părinţilor? Pleacă acasă! Să nu te mai văd în ochii mei! Şi-mi mai trânteşte vreo două palme pe nerăsuflate. Aşa am fost întâmpinat de aprigul director Ştefan Alexe, care nu glumea cu disciplina. Voia, poate, să se arate mult mai sever ca directorul de pomină, Ioan Ivan! Dar şi spaima lui era justificată.

Iar palmele primite erau un dar binecuvântat de la Dumnezeu!

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și vreme, volumul I, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar