news        mail   location

 
 

Viața lăuntrică are rădăcină puternică în viața de pocăință a fiecăruia dintre noi. Osteneala noastră de a începe o nouă viață, se sprijină și pe lucrările imense pe care care le-au săvârșit – cu toată sănătatea lor șubredă – Sfântul Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigore de Nazianz, Sfântul Ioan Casian, Dionisie cel Mic, Sfântul Bernard, Sfântul Toma, Sfântul Vincențiu, și atâția alții, care ne-au pus în mare uimire.

 

Ei nu puteau avea atât de multe succese, dacă nu ar fi stat în cea mai strânsă unire cu Domnul Dumnezeu. Ei s-au adăpat în viața lor din Izvorul Vieții, scoțând puterea lor de a primi puteri de muncă nebănuite!

Inima noastră ne cere purificarea vieții și hrănirea ei cu rugăciuni curate, purificate prin lacrimi și împărtășirea cu Sfintele Taine, întărindu-ne prin Trupul și Sângele Euharistic al Domnului Iisus Hristos. Se spune adesea și așa este, că „cei ce se roagă fac nespus mai mult bine lumii decât cei ce se luptă”, „și dacă lumea merge din ce în ce mai rău, înseamnă că sunt mai multe bătălii decât rugăciuni!” Învățatul Bossnet, a scris: „Mâinile ridicate spre rugăciune, înfrâng mai multe batalioane, decât cei ce se luptă”.

De asemenea, o rugăciune scurtă și cu credință, contribuie la întoarcerea unui păcătos mai mult decât discuțiile îndelungate și cuvântările înaripate. Cel ce se roagă intră în legătură cu Însuși Domnul Dumnezeu, Cauza Primă, de la care se primește răspuns mai sigur și mai grabnic. Așa s-au convertit 10.000 de eretici printr-o singură rugăciune a Sfintei Tereza, care nu putea înțelege o viață contemplativă, o viață lăuntrică, fără a ține seama de de preocuparea și dorința Mântuitorului, pentru mântuirea sufletelor obosite de greutatea drumurilor ce trebuie, totuși, parcurse!

Noi, ortodocșii, auzim mereu despre viața contemplativă în viața catolică. Călugărițele Carmelite, Trapiste, Clarise și toate călugărițele din ambele Biserici Istorice, prin rugăciunile lor zilnice aduc îmbelșugare în viața socială și pastorală, și mai ales dragostea lor ascunsă, dar activă, păcătoșii din lume auzind chemarea Domnului Dumnezeu și glasul binecuvântatei iertări.

Ne bucurăm că preoții de mir, călugării și călugărițele, cuprinși de iubirea pentru viața activă, duc în același timp o viață lăuntrică intensă, cu același spor în fața Domnului Dumnezeu, Care veghează și ajută în taină.

Așa se prezintă inima primenită prin pocăință și iubire nemuritoare!

Ajută-ne, Doamne Dumnezeule, să împărtășim iubirea arătată nouă!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar