news        mail   location

 
 

În urma demersurilor făcute de Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, Guvernul României a aprobat aducerea în ţară de la Lausanne, Elveția,  a rămăşiţelor pământeşti ale principelui regent Nicolae al României,  cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand Întregitorul şi al Reginei Maria.



 

Ieri după amiază, în cadrul unei ceremonii private, acestea au fost depuse  în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș, împreună cu osemintele soţiei sale, Ioana.

Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a oficiat astăzi ceremonia de reînhumare în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din municipiul Curtea de Argeș.

După programul stabilit de Casa Regală a României, în cadrul unei ceremonii religioase și militare la care au avut ocazia să participe foarte mulți iubitori ai Casei Regale, astăzi, rămășițele pământești ale principelui regent Nicolae al României, și ale soției sale Ioana,  au fost mutate din Paraclisul Arhiepiscopal în Noua Catedrală Arhiepiscopală. Onorurile militare au fost date de soldaţii din Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul şi Batalionul 33 Vânători de Munte Posada. La acest eveniment important, Majestatea Sa Margareta,  Custodele Coroanei Române,  a fost reprezentată de Alteţa Sa Regală Principele Radu. De asemenea, au fost prezenți reprezentanţi ai Guvernului, ai Armatei Române, ai societăţii civile, precum şi membri ai Casei Majestăţii Sale.

Ierarhul Argeșean a săvârșit slujba parastasului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După oficierea slujbei parastasului, în cadrul unei ceremonii private la care au participat doar membrii Familiei Regale, sicriele cu rămăşiţele pământeşti  ale principelui regent Nicolae al României, și ale soției sale Ioana, au fost așezate în cripta amenajată în pridvorul noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Astfel, Principele Regent Nicolae își va dormi somnul de veci împreună cu soția sa Ioana, lângă membrii Casei Regale a României ale căror morminte se află în acest loc.

Evenimentul desfășurat astăzi în municipiul Curtea de Argeș a adunat foarte mulți admiratori ai monarhiei care au fost martori la un act istoric foarte important.

Al patrulea copil al cuplului regal Ferdinand și Maria, principele Nicolae s-a născut la Sinaia, la 3 august 1903, fiind botezat de Nicolae al II-lea, țarul Rusiei. Principele Nicolae a jucat un rol politic activ între anii 1927 – 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regență care conducea țara în numele Regelui minor Mihai I, nepotul său. Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României (așa-zisa Restaurație a lui Carol al II-lea), ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale. În decursul anilor 1930 s-a căsătorit cu Ioana Doletti, o femeie de statut social necorespunzător, ceea ce a creat un conflict cu Carol al II-lea, care a condus în cele din urmă la exilarea sa din România. La 9 aprilie 1937, Carol al II-lea l-a exclus din Familia Regală, i-a suprimat titlurile şi drepturile dinastice şi l-a autorizat să poarte numele de Nicolae Brana. După 40 de ani de exil, Nicolae a murit la Madrid, Spania, la 9 iulie 1978, la vârsta de aproape 75 de ani și a fost înmormântat la Lausanne, Elveția, alături de prima soție.

 

În seara zilei de 3 mai, în Vinerea Mare, monahii de la Mănăstirea Negru Vodă, precum și pelerinii aflați la rugăciune, au participat la Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză a organizat o activitate catehetică la Parohia Balilești.
Sectorul Social Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate pastoral-misionară la Unitatea de asistență medico-socială din Rucăr. Preoții slujitori Arsulescu Sebastian și Arsulescu Alin de la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel, au vizitat credincioșii vârstnici și cu nevoi speciale, internați aici și au săvârșit Rugăciuni pentru sănătate, administrând Sfânta Taină a Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii, cu prilejul apropierii Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar