news        mail   location

 
 

În Duminica a XXI-a după Rusalii, monahiile de la schitul argeșean Sfântul Ierarh Modest au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Drumul greu accesibil nu a fost un impediment pentru pelerinii care au dorit să fie prezenți la acest eveniment, ei fiind aceia care în ultimii ani au făcut posibile toate lucrările executate la acest sfânt așezământ monahal.


 


 

Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică finalizată în anul 2022. Ridicată într-un timp record (2020-2022), această biserică a fost târnosită în data de 10 septembrie 2022.  Monahia Anastasia Dincă, stareța schitului, împreună cu obștea monahală, au reușit până în prezent să finalizeze pictura din interiorul bisericii( zonele din Sfântul Altar și catapeteasmă). Astfel, cu acestă ocazie, Chiriarhul a săvârșit slujba de sfințire a picturii finalizate, oferind ostenitoarelor din acest loc încurajarea de a continua lucrarea începută.

Mai mult, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a sfințit și locul unde urmează a fi ridicat un nou paraclis închinat Sfântului Mucenic Efrem cel Nou.    

Dorința zidirii unui așezământ monahal în aceste locuri i-a aparținut părintelui Protosinghel Modest Ghinea, starețul Mănăstirii Cetățuia Negru-Vodă, care în anul 2002, efectuează demersurile necesare pentru achiziționarea unui teren, cu destinația înființării actualului schit pentru călugărițe.

După obținerea terenului, în anul 2003, Schitul Sfântul Ierarh Modest a luat ființă, cu aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, construindu-se o biserică din lemn, chilii și spații administrative necesare bunei desfășurări a activităților.

În urma unui incendiu produs în dimineața zilei de 16 octombrie 2020, biserica din lemn a fost distrusă, în totalitate, drept pentru care părintele Protosinghel Modest Ghinea, sprijinit de preotul Verme Marian, de domnul Mihai Florentin Mănescu și de alți binefăcători, au purces la zidirea și pictarea actualei biserici, pictura fiind realizată de către domnul Mircea Efrem.

Începând cu luna iulie 2022, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, a aprobat închinovierea și numirea ca egumenă la Schitul Sfântul Ierarh Modest, a monahiei Dincă (Georgiana) Anastasia, care sprijinită de oameni credincioși a efectuat mai multe lucrări de amenajare și înfrumusețare a chiliilor și spațiilor administrative.

Cu ocazia sfințirii noului altar, s-a făcut în mod solemn instalarea monahiei Dincă Anastasia ca stareță a acestui așezământ monahal și tot atunci a fost dat bisericii al doilea hram închinat ,,Nașterii Maicii Domnului”.

Astăzi, în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit până acum, ctitorii au fost recompensați de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului cu medalii de onoare și diplome de vrednicie.

           

           

În prima zi a praznicului Învierii Domnului, la orele amiezii, după tradiția liturgică ortodoxă a fost săvârșită Vecernia specială pentru a doua zi de Paști, numită în popor „a doua Înviere”, în cadrul căreia a fost rostit pasajul evanghelic de la Ioan 20, 19-25 în mai multe limbi.
De Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos și chiar în orice clipă a vieții noastre, primul gând care trebuie să ne izvorască din minte și din inimă este acela de a aduce din tot sufletul, laudă și mulțumire Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru că au binevoit a ne gândi și întrupa, aducându-ne în frumusețea acestei lumi văzute!
În seara zilei de 3 mai, în Vinerea Mare, monahii de la Mănăstirea Negru Vodă, precum și pelerinii aflați la rugăciune, au participat la Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar