news        mail   location

 
 

M-am bucurat să citesc, pe cât am putut de repede, cartea valoroasă a doctorului chirurg Alexandru Vlad Ciurea: Sănătatea creierului, pe înțelesul tuturor! Carte de căpătâi! Doresc să tot prezint, zilnic, câte o tabletă, ca să fie mai ușor pentru cei care nu au timpul fizic de a citi o carte bună.

 

Întrebarea este: Cum să ne odihnim Creierul nostru?

Iată care este drumul cel mai scurt, după cum ne arată autorul cărții: „Însuși faptul că se stă întins pe un fotoliu cu o carte în mână reprezintă odihnă. Dacă în acest interval încep toate știrile de tip Breaking News și alte informații din exterior, unele de panică, se aud trântit de uși sau claxoane, asta nu mai este odihnă. Odihnă este când creierul se odihnește”.

Ca să înțelegem perfect cum se poate odihni creierul, trebuie să fim foarte atenți la sfaturile de specialitate. Se amintește în continuare: „Japonezii, care sunt foarte avansați în studiul cerebral și al funcțiilor cerebrale, au reușit să dovedească faptul că fenomenul de ațipire, de moțăială, după prânz, în timpul orelor de lucru, este foarte bun. Se permite oamenilor din corporații, în Japonia, să pună uneori capul pe masă, să stea 10 minute, un sfert de oră, să se odihnească, fără să fie întrebați sau tulburați de nimeni. Asta arată că celula nervoasă are o anoxie, adică nu are destul oxigen și destulă glucoză să funcționeze. Nu-i dau cafea, nu-i dau biciuire, nu-i dau alte substanțe de natură stimulatoare cerebrală, ci las creierul însuși să-și revină treptat. După un mic somn de câteva minute își poate reveni total și poate avea o performanță deplină, deosebită.”

Mă bucur că și mie mi se întâmplă de zeci de ani, să ațipesc când merg cu mașina pe drumurile Eparhiei, de când am venit la Argeș, în 1985, că noaptea nu prea dorm că mă tem, mai ales de când am rugat pe Domnul Dumnezeu ca să mor în somn (de atunci n-am mai închis un ochi de frică).

Sunt un achimit nenorocit, adică un neadormit de frică! Cu acest prilej, vă rog mult, nu vă gândiți la moarte cu spaimă, să lăsăm pe Dumnezeu să hotărască cum va fi sfârșitul nostru. Am spus asta pentru a nu stresa creierul cu inepții și a provoca moartea neuronilor. Suntem vinovați că ne chinuim bietul creier, decât să-l bucurăm! Să încercăm! Imediat ni se poate schimba viața, și așa zbuciumată.

Să hrănim creierul nostru și al altora, cu bucurie și cu pace, cu rugăciune, cu muzică, cu dans, cu citit, cu scris, cu pelerinaje, cu ieșire în natură cât mai des!

Calinic Argeșeanul

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în perioada 7-9 mai, racla cu moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul de la Așezământul Sfinții Împărați din Pitești, a ajuns la parohia Fundeni din Protoieria Câmpulung Muscel.
În a treia zi a praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea Ionești. Acest sfânt lăcaș de rugăciune se află în sudul județului Argeș, în satul Redea din comuna argeșeană Buzoiești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în perioada 7-9 mai, Racla cu Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, de la Așezământul Sfântul Nectarie din Pitești (Ceair, zona "bazar ruși") ajunge la Parohia Fundeni din Câmpulung Muscel.
În a doua zi a praznicului Învierii Domnului, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală. Credincioșii musceleni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În prima zi a praznicului Învierii Domnului, la orele amiezii, după tradiția liturgică ortodoxă a fost săvârșită Vecernia specială pentru a doua zi de Paști, numită în popor „a doua Înviere”, în cadrul căreia a fost rostit pasajul evanghelic de la Ioan 20, 19-25 în mai multe limbi.
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar