news        mail   location

 
 

Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită atât pentru credincioșii argeșeni, cât și pentru toți ortodocșii din România, Biserica noastră pomenind-o pe Sfânta Muceniță Filoteea. Cu această ocazie, noua catedrală arhiepiscopala din municipiul Curtea de Arges și-a sărbătorit hramul.



 

Foarte mulți pelerini au participat în această dimineață la Sfânta Liturghie oficiată de  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop  Calinic Argeșeanul, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ierarhii au săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii catedralei trecuți la Domnul.

Spre deosebire de anii precedenți, în această dimineață racla cu sfintele moaște a fost scoasă în pridvorul bisericii fiind așezată într-un baldachin de lemn special realizat pentru acest eveniment.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie,  Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a evidențiat ajutorul pe care Sfântulița de la Argeș l-a acordat permanent celor care au ajuns să se închine la sfintele sale moaște. Ierarhul a mulțumit credincioșilor veniți la Curtea de Argeș pentru răbdare și pentru dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filoteea.

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a prezentat cele mai importante aspecte legate de viața Sfintei Mucenițe Filoteea.

Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a vorbit despre dragostea Sfintei Mucenițe Filoteea pentru Dumnezeu și oameni.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat Eparhiei, domnul Liviu Mușat - director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, a primit din partea Chiriarhului Argeșean, medalia creștin-ortodoxă ,,Sf. Ierarh Iachint de Vicina”.  Acesta a făcut demersurile necesare pentru obținerea finanțării necesare în implementarea  proiectului de restaurare a Palatului Arhiepiscopal, a bisericii de lemn și a altor obiective din Ansamblul Vechii Catedrale Arhiepiscopale, ctitoria domnitorului Sfânt Neagoe Vodă Basarab. Tot în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat în proiectul de restaurare amintit, doamna Mirela Tache a primit medalia creștin-ortodoxă ,, Sf. Mc. Filoteea”.

De asemenea, din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a primit o plachetă de onoare pentru activitatea desfășurată în salvarea patrimoniului bisericesc din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului.

La racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteea, au venit să se închine astăzi foarte mulți credincioși. Vremea nefavorabilă nu a fost un impediment pentru aceștia, toți considerând că trebuie să se întâlnească cu Sfânta de la Argeș, muțumindu-i pentru mijlocirea pe care o face neîncetat la Dumnezeu.

Pentru a veni în sprijinul acestora, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit astăzi pelerinilor mâncare caldă, covrigi, ceai și cafea.

Tot astăzi, corul Seminarului Teologic,, Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș a prezentat un frumos program de colinde.

Cinstitele moaste ale Sfintei Mucenițe Filoteea se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, mai precis de 627 de ani.

Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteeea  au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș. În timpul primului război mondial pentru a fi protejate au fost duse la mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea  de Argeș.  În anul 2018, la implinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfintita noua catedrala arhiepiscopala si cu aceasta ocazie moastele au fost asezate definitiv in interiorul bisericii.

În a treia zi a praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea Ionești. Acest sfânt lăcaș de rugăciune se află în sudul județului Argeș, în satul Redea din comuna argeșeană Buzoiești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în perioada 7-9 mai, Racla cu Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, de la Așezământul Sfântul Nectarie din Pitești (Ceair, zona "bazar ruși") ajunge la Parohia Fundeni din Câmpulung Muscel.
În a doua zi a praznicului Învierii Domnului, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală. Credincioșii musceleni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În prima zi a praznicului Învierii Domnului, la orele amiezii, după tradiția liturgică ortodoxă a fost săvârșită Vecernia specială pentru a doua zi de Paști, numită în popor „a doua Înviere”, în cadrul căreia a fost rostit pasajul evanghelic de la Ioan 20, 19-25 în mai multe limbi.
De Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos și chiar în orice clipă a vieții noastre, primul gând care trebuie să ne izvorască din minte și din inimă este acela de a aduce din tot sufletul, laudă și mulțumire Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru că au binevoit a ne gândi și întrupa, aducându-ne în frumusețea acestei lumi văzute!
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar