news        mail   location

 
 

În perioada 10-12 septembrie 2021, la invitația Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a Parohiei Aleșd 1, protopopiatul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, însoțit de ostenitori ai Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a efectuat o vizită frățească în cuprinsul Episcopiei Oradiei.



 

Cu acest prilej au fost vizitate mai multe lăcașuri de cult, așezăminte monahale și obiective turistice orădene:

-în data de 10 septembrie, Înaltpreasfinția Sa, Calinic Argeșeanul, a vizitat Muzeul Aurului din Municipiul  Brad, Județul Hunedoara, unde se află o colecție mineralogică unică în Europa. Muzeul Aurului de la Brad este unul dintre cele 4 muzee din lume dedicate meșteșugului extragerii acestui material prețios din rocă, dar are și un caracter aparte, în sensul că prezintă vizitatorilor aur în stare pură, neprelucrată, așa cum a fost descoperit în minele din zona Patrulaterului Aurifer al Munților Apuseni.

- ziua de 11 septembrie a fost dedicată vizitării obiectivelor eclesiastice și culturale din Municipiul Oradea. În cursul dimineții, Întâistătătorul Argeșului și Muscelului, însoțit de Preasfințitul Părinte Sofronie, a vizitat Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea unde maica stareță, stavrofora Mina Bădilă, gazdă caldă și ospitalieră, a prezentat oaspeților argeșeni istoria locului și a construirii edificiului monastic, îndrăgit de pelerini din toată țara.

În continuare a fost vizitată reședința episcopală și Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, unde PS Sofronie Drincec a prezentat istoria Episcopiei Oradiei și a reînființării acesteia, precum și actuala organizare a Episcopiei.

Înspre după amiază a fost vizitat Muzeul Orașului Oradea și momumentalul Palat al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, construcție edificată în stil baroc, de curând restaurată și deschisă prublicului spre vizitare, datând de la anul 1776. Aici au fost admirate opere de artă valoroase: tablouri, fresce, mobilier de epocă, veșminte liturgice și obiecte de cult prețioase din patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice.

Mai departe, cele două delegații arhierești au vizitat în Municipiul Oradea: Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului, Biserica cu Lună-Catedrala Adormirea Maicii Domnului, biserica militară a Garnizoanei Oradea, biserica Sfântul Apostol Andrei, precum și o întâlnire de suflet, cu părintele Gheorghe Nemeș.

În a treia zi a praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea Ionești. Acest sfânt lăcaș de rugăciune se află în sudul județului Argeș, în satul Redea din comuna argeșeană Buzoiești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în perioada 7-9 mai, Racla cu Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, de la Așezământul Sfântul Nectarie din Pitești (Ceair, zona "bazar ruși") ajunge la Parohia Fundeni din Câmpulung Muscel.
În a doua zi a praznicului Învierii Domnului, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală. Credincioșii musceleni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În prima zi a praznicului Învierii Domnului, la orele amiezii, după tradiția liturgică ortodoxă a fost săvârșită Vecernia specială pentru a doua zi de Paști, numită în popor „a doua Înviere”, în cadrul căreia a fost rostit pasajul evanghelic de la Ioan 20, 19-25 în mai multe limbi.
De Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos și chiar în orice clipă a vieții noastre, primul gând care trebuie să ne izvorască din minte și din inimă este acela de a aduce din tot sufletul, laudă și mulțumire Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru că au binevoit a ne gândi și întrupa, aducându-ne în frumusețea acestei lumi văzute!
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar