news        mail   location

 
 

În toamna anului 1964, când am păşit pentru prima oară în „buricul” Transilvaniei, aproape de poalele dealului Bobâlna, în parohia Tioltiur, începeam lucrul pastoral la vârsta numai de douăzeci de ani, proaspăt împliniţi.

 

Înainte de a mă muta în casa parohială, pe care am văruit-o cu propriile mâini, primenindu-o cu sobe de teracotă, aşa cum învăţasem de la tatăl meu Haralambie, am fost găzduit la coratorul (primul epitrop) David David.

Aveam să văd pentru prima dată un ardelean sever, care mereu vorbea sacadat, trăgând din pipă, mahorcă rău mirositoare, dând fum pe nări şi scuipând, uneori, nicotina care se lipea din viteză pe pereţi, pe uşă, mese sau pervaze.

Am îndurat câteva săptămâni trombele de fum pe care le îndrepta spre subţirele meu nas de cavaler ecleziastic. Era începutul de calm şi tact pastoral. Nici cei ai casei nu erau bucuroşi de stropşelile pufăitoare ale aceluia care purta cel mai frumos nume din câte-am întâlnit pe pământ, de David David!

În casa de piatră cu cerdac, gospodăreau ardelence cum rar mi s-a dat să văd. Trebăluiau întru curăţenie şi ordine, ţeseau pânză, făceau pită proaspătă pe care, înainte de a o tăia, făceau semnul Sfintei Cruci, îngrijeau pruncii, „voroveau” într-o limbă caldă ca o zi de primăvară. Acolo am auzit pentru prima dată, în dialog dinamic şi decent, expresia: „Dumnezeu drăguţu`!” Am rămas locului, ţintuit câteva secunde, mintea fugindu-mi ca fulgerul prin toată teologia pe care o învăţasem până atunci. Nu mi s-a oprit nicăieri. Eram deja încurcat la auzul acelor cuvinte. De unde ştiau ei aşa expresii pe care le foloseau cu o nonşalanţă care îl izbea fără cruţare, mai ales pe acela care le auzea pentru prima oară?

Fără vrerea mea, am înţeles atunci că mă aflam în faţa unei bogăţii de spirit aparte. Am început să fiu mai atent la orice cuvânt şi expresie colorată de puritatea verbului transilvan.

O altă ardeleancă zdravănă şi harnică peste măsură şi cu o robusteţe ieşită din comun trebăluia din zori şi până-n noapte şi repeta din când în când: O, Doamne, îţi mulţumesc! Ţucu-ţi tălchile! Adică, am înţeles după aceea: Doamne, îţi pup tălpile! Mărturisesc şi acum că am fost bucuros multă vreme. Mă găseam într-un loc unic pe pământ! Hotărât: nu mă înşelam! Şi la noi la Argeş se spune: Doamne, pupa-ţi-aş tălpile!

Cum să nu iubească Dumnezeu aşa locuri cu aşa oameni?

Calinic Argeșeanul

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în perioada 27-29 septembrie 2024, pe plaiurile argeșene se organizează „Basarab Fest” - primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești. Acest eveniment se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Începutul lunii Octombrie-Brumărel, în fiecare an, vestește și începerea Noului An Universitar, așteptat cu mult entuziasm, emoție și bucurie, deopotrivă de studenții și cadrele didactice din toată Țara.
În ziua de 23.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Leordeni, Nicolae Crețulescu, Ciulnița Eustatiade, Budișteni, Glâmbocata I și Glâmbocata II, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză formată din Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea-coordonator delegație, Părinte George Ghinescu -Inspector de Religie al ISJ Argeș și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonator Birou Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș au participat la lucrările Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2024 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
În ziua de 27.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Mioveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. IV pastoral: Colibași, Mioveni II Nord, Mioveni I Sud, Vieroși-Colibași, Ciumești, Mărăcineni I, Mărăcineni II, Coasta Uzinei, Sfinții Trei Ierarhi, Sfinții Martiri Brâncoveni și Racovița, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”
Să sperăm, cum s-ar zice, că ne-am dispensat de ideea „lumii reale”, vechea distincție dintre „lumea reală” și „lumea aparentă”, începe să se destrame. În eseul: Cum a ajuns în sfârșit „lumea adevărată” o fabulă, Nietzsche ne explică următoarele: „Lumea adevărată am lichidat-o: Ce lume mai rămâne? Cea aparentă, poate?...Dar nu! Odată cu lumea adevărată am lichidat-o și pe cea aparentă”.
Și în lumea filosofiei se întâmplă anumite nepotriviri în lumea ideilor, un locșor în care nu se poate tropăi, ci se intră „desculț” și în vârful picioarelor, și, bineînțeles, cu capul destul de sus, în nori, dacă se poate, fără amețeală!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar