news        mail   location

 
 

Vom continua șirul oamenilor de știință ai lumii. Acum vom prezenta pe Thomas Hobbes, care a venit pe lume la 5 aprilie 1588, în satul Westport de lângă orașul Malmesbury, ca fiu al preotului din acel sat. Deosebit de dotat, la 14 ani a tradus Medeea lui Euripide, din limba greacă în versuri latine, desăvârșindu-și studiile la Oxford.

 

Astfel devine preceptor al Casei Baronului Cavendish of Hardwicke, având prilejul să călătorească pe Continent, în Franța și Italia, rămânând trei ani. Întors în Anglia, se întâlnește cu Fr. Bacon, ajutându-l ca opera lui să fie tradusă în limba latină. După cum se știe: „În timpul secolului al XVII-lea, spune un mare istoric al filosofiei, englezii care se consacrau vieții științifice, obișnuiau să-și facă la Paris, cultura, și să-și desăvârșească propriile lor idei în contactul cu savanții de acolo, printre care domnea o viață cu totul bogată. Spiritul sever al matematicii, și în unire cu filosofia lui Descartes, începuse aici să instruiască gândirea și s-o pregătească în mod fericit pentru mari izbânzi, apoi savantul Newton era chemat s-o conducă pe culmea gloriei și a izbânzilor ei. Thomas Hobbes, în anul 1629, dar mai ales în a doua călătorie în Franța (1629), dar în special, în timpul celei de a treia călătorii (1634), se familiarizează cu filosofia lui Descartes și cu opera științifică a lui Galilei. În a patra călătorie (1640-1651) începe adevărata activitate filosofică a lui Hobbes. Aici redactează celebra sa operă Leviathan, care apare în anul 1651, în limba engleză”.

Călătoriile filosofului Hobbes erau cu rădăcină științifică, în primul rând, dar erau și de natură politică. Activitatea cărturărească a început în anul 1642 prin tipărirea primei cărți De Cive, la Paris. Ideile sale referitoare la morală, politică și funcțiile societății și ale Statului, enunțate în Leviathan, l-au făcut cunoscut în lumea de atunci.

Lucrările principale ale filosofului și omului de știință Thomas Hobbes, chiar dacă o parte din viața sa a făcut-o pe „drumuri”, se concretizează, așa cum s-a spus mai sus, astfel: De Cive – 1642; Leviathanul – 1651; De Corpore – 1656; De Homine – 1658.

Care ar fi teoria lui Tomas Hobbes? El susținea că „Universul, adică masa tuturor lucrurilor care există – este corporal, adică trupesc” și că fiecare dintre aceste corpuri prezintă o „lungime, lățime și adâncime” și că, „ceea ce nu este corp, nu face parte din Univers!”

Poate că, pentru prima oară, Thomas Hobbes, afirma că „toate animalele, inclusiv ființele umane, nu sunt altceva decât mașini alcătuite din carne și sânge” (pag. 112). Bucuria acestei celebrități a fost și atunci când a întâlnit în Italia pe Galileo, considerat „tatăl științei moderne” și mai ales pe Francis Bacon, a cărui gândire ajutase la revoluționarea practicii științifice, el crezând că realizările științifice nu au limită pentru că orice întrebare, despre natura lumii poate fi rezolvată printr-o explicare științifică, aceasta însemnând că trebuie să ne întrebăm pe noi înșine și pe alții, despre ordinea lucrurilor din Univers!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar