news        mail   location

 
 

Cu mintea mea de „trubadur” prin universul vizibil, mi-au trecut multe gânduri, spre exemplu: mi-am imaginat o inimă zidită din opt miliarde de inimi!

 

Ce inimă uriașă, cât Everestul! Dacă mergem mai departe și punem la un loc toți ochii pământenilor: 16 miliarde de perechi? Ce ochi am avea? Dacă am pune 16 miliarde de mâini, de picioare și chiar urechile, ce dimensiuni și enormități am avea...Dacă am pune toate stomacurile la un loc, ar fi ca un stomac cât Marea Neagră. Dar când este vorba de Intelectul Universal?

Ce poate fi acest Intelect Universal, despre care am citit în lucrarea lui Giordano Bruno: „De la causa principio et uno”, 1584 (Despre cauză, principiu și unitate)?

Iată formularea: „Intelectul  universal este facultatea intimă, cea mai reală și cea mai proprie și este partea cea mai puternică a sufletului lumii. Unul și același intelect umple totul, luminează Universul și călăuzește natura, astfel ca ea să-și producă speciile așa cum trebuie; și El este față de producerea lucrurilor naturale, în același raport în care intelectul nostru este față de producerea ordonată a speciilor raționale...”

„Platonicii îl numesc faur al lumii. Acest faur, spun ei, trece din lumea superioară care este în întregime una, în lumea aceasta sensibilă care se arată ca multiplicitate și în care domnește prin faptul distanței ce există între părți, nu numai prietenia, dar și neînțelegerea.”

Orfeu îl numește ochi al lumii, deoarece El se uită înlăuntru și în afara tuturor lucrurilor naturale, ca toate să se păstreze în măsura sa proprie.

Empodocle îl numește principiu deosebitor.

Plotin îl numește Părinte și Zămislitor...Noi Îl numim artistul intern, deoarece dă formă materiei și o alcătuiește dinlăuntru.

Există trei feluri de Intelect: Cel Divin, care este totul; cel al lumii, care face totul; celelalte particulare, care devin totul.

A defăima Divina Bunătate, a acestei Ființe Unice, a Primului Principiu, înseamnă a nu se înțelege Creația și nici pe Creatorul Atoateziditorul! Este complicată Existența din Grădina căreia facem parte!

Așadar, să ne trezim mai de dimineață pentru a înțelege și admira mai mult!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar