news        mail   location

 
 

Când am auzit pentru prima oară de liberul arbitru am crezut că este ceva despre care să povestești, fără ca să te angajeze anume, în societatea românească. Hai să povestim despre liberul arbitru, auzeam câteodată, după ce profesorul de Dogmatică părăsea clasa, luând tabla subsioară, pardon, catalogul, am vrut să scriu, care era mare ca o jumătate de tablă de perete.

 

În timp ce noi râdeam și aruncam pernele din bancă spre tavan, s-a deschis ușa clasei, pe jumătate, și profesorul bagă catalogul (jumătate de tablă de perete) și-i dă drumul jos, spre surpriza noastră. Rămânem blocați! Profesorul nu înaintează. Ușa rămâne încremenită; catalogul pe jos, iar noi, țepeni de uimire, nu știam ce va să însemne noua procedură.

După o vreme, îi spun unui coleg să meargă să ia catalogul și să-l ducă la Cancelarie, dacă nu găsește pe profesor pe drum.

N-a durat mult. Profesorul era pe cerdac, așteptând să vadă cum vom proceda noi, cei din clasă. Rapid se întoarce, intră în clasă, pune catalogul pe catedră și tușind ritos, întreabă:

- Ce am făcut eu acum, iubiți elevi?

- Ați căutat catalogul pe care l-ați pierdut pe drum plecând spre Cancelarie, la sfârșitul orei.

- Nu, nu, nu, strigă înfuriat, cu glas înalt, magistrul nostru.

- Ia, tu de acolo, din colț, ce părere ai? Elevul glăsuiește sfios:

- Eu cred că ați vrut să vedeți, practic, cum am înțeles noi, elevii, cele predate despre liberul arbitru.

- Bravo! Așa da! Dar tu, cel care râzi de știința colegului tău, ce crezi?

- Cred că dumneavoastră ați avut liberul arbitru să plecați la Cancelarie, dar nu trebuia să băgați catalogul pe ușă și să-l lăsați jos, deși, tot liber ați fost.

- Bravo, băiete! Ai înțeles pe jumătate. Dar tu, care râzi fără rușine, ce părere ai?

- Noi, elevii am fost liberi să ne uităm, ca proștii, la catalogul părăsit pe jos și, crezând că sunteți bolnav, un elev a luat catalogul și a plecat să vă caute, cu frică mare, că a dat dezastrul peste dumneavoastră.

- Bravo și ție! Ai umor, băiete!

- Cine mai are ceva de spus? Toți elevii ne holbam la profesorul surpriză!

- Eu, cu îngăduința dumneavoastră, zice un elev care dădea cu oiștea în gard.

- Ia, să vedem ce mai poți adăuga.

- Că și noi eram liberi să lăsăm catalogul jos, până veneați să-l luați singur!

- Oho! Bravo! Toți aveți dreptate! Acesta este liberul arbitru! Toată clasa are nota 10!

Și luându-și catalogul a pornit spre Cancelaria școlii!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar