news        mail   location

 
 

După atâta citit, cine se poate lăuda că a citit? Cât? Și ce anume? Filosofii, și mai ales Boethius, au scris și au mărturisit că Domnul Dumnezeu este Binele Suprem și că El este Cel care conduce (guvernează) întregul Univers.

 

Și dacă este așa? Și așa este! Atunci se pune problema răului și de ce oare triumfă în lume cei răi, uneori, și că cei buni sunt oprimați.

Filosoful Augustinus și-a pus adesea rezolvarea răului și a liberului arbitru, iar filosoful Plotin susținea că originea răului se găsește în materie (pag. 95).

După cum se știe, toți oamenii, fie că sunt buni sau răi, tind spre bine, prin simplul fapt că tind spre fericire – care se identifică cu binele. Cei buni ating binele și astfel se realizează pe deplin; cei răi, pe de altă parte, ratează scopul și nu reușesc să obțină ceea ce își doresc cu adevărat. Dacă, așadar, amândoi caută binele, dar unii îl obțin și alții nu, poate exista vreo îndoială că cei buni sunt puternici și cei răi sunt neputincioși? În această perspectivă, care apăruse deja la Augustin, oamenii drepți pot face ceea ce își doresc, în timp ce nelegiuiții pot face ceea ce le place, dar nu pot obține ceea ce își doresc. Tot ceea ce a creat Domnul Dumnezeu este bun; prin urmare răul nu are o realitate substanțială, ci este doar accidental.

La începutul cercetării sale, Boethius a fost întrebat de Filosofie despre esența omului, despre ceea ce este el. Cuprins încă de deznădejde, el se referea la definiția lui Aristotel, potrivit căreia omul este un animal rațional, dar acum Filosofia își mută atenția unui alt punct; iar ceea ce caracterizează condiția umană este posibilitatea de a se ridica la o condiție superioară tuturor celorlalte lucruri atunci când se cunoaște pe sine, în timp ce, dacă încetează să se cunoască pe sine, omul va fi alungat mai prejos decât fiarele sălbatice.

La toate celelalte ființe animate, ignoranța de sine este conformă cu natura, în timp ce la oameni ea rezultă dintr-o lipsă, dintr-o deficiență (pag. 96).

Decât să ne ignorăm pe noi înșine, mai bine să ne cunoaștem!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar