news        mail   location

 
 

Pe vremuri (ca elev și student) eram învățați, iar unii mai și glumeau, că Arie, după ce și-a mărturisit „credința” șchioapă și departe de adevăr, Sfântul Nicolae i-ar fi dat niște pălmi mai pline de viteză, gest care a dus la condamnarea sa, că a lovit și a greșit, chiar dacă avea dreptate.

 

Mai mult, unii glumeau, că Sfântul Spiridon l-ar fi trăznit peste cap cu o cărămidă, care s-a descompus în trei: apă, pământ și foc! Eram în mare confuzie. Unii, cam speriați, iar alții, mai viteji, cu regrete că n-am fost și noi pe vremea aceea ca să-i arătăm noi, lui Arie, ce credință trebuie să aibă și să nu mai tulbere lumea.

Unii, mai mucaliți, susțineau că, după palmele încasate de la Sfântul Nicolae și după izbitura cu cărămida, se zicea că bietul Arie, ar fi ieșit afară și și-ar fi vărsat mațele, murind, ca drept pedeapsă de la Dumnezeu!

Credeam pe jumătate că Arie a încasat un set de palme și pumni din partea Sfântului Nicolae, dar că n-ar fi murit, după cum se credea de la distanță. Și ca să nu încep a „plânge” pentru Arie cel bătut, am început un calcul: data de naștere a lui Arie ar fi 256 d. Hr, și că ar fi trăit 80 de ani, până în anul 336. Iar dacă mai continuăm, bătaia ar fi fost în anul 325, și scăzând din 336, ar fi 11 ani de viață, după „răfuiala” dogmatică. Deci n-a murit din cauza bătăii și nici în anul 325 (în perioada primului Sinod Ecumenic), ci tocmai în anul 336, după 11 ani de trai pe vătrai, ședința Sinodului de la Niceea, având loc în perioada 20 mai – 25 august 325.

Arie ereziarhul avea curaj în mărturisirea sa. Așa cum se știe, erau trei direcții, adică trei grupări:

I. Osius de Cordoba, Alexandru și Atanasie cel Mare (diacon): susțineau credința ortodoxă în Iisus Hristos că este Dumnezeu și Om;

II. Secund al Ptolemaidei, Teonas al Malmaricii și încă 20 de episcopi, care erau de partea lui Arie;

III. Eusebiu de Nicomidia și ceilalți episcopi, țineau calea de mijloc.

Sinodul a respins orice scădere a credinței și s-au întocmit primele șapte articole din Simbolul Credinței, pe care îl mărturisim, fără schimbare, până în zilele noastre.

Nu știm ce pedeapsă a primit Arie de la Domnul Dumnezeu, iar dacă a văzut pe Iisus Hristos a înțeles mai bine cine este Dumnezeu Iisus Hristos și că învățătura adevărată se păstrează cu sfințenie și nu devine o „gâlceavă” și sminteală, pentru că orice negare a Credinței adevărate, se face din cauza ignoranței, a mândriei și a curajului eretic!

Domnul Dumnezeu este Adevărul!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar