news        mail   location

 
 

S-a înțeles, oarecum, ce înseamnă să dormi, somn lin și binefăcător pentru viață. Și este potrivit să ascultăm sfaturile medicale, din partea specialiștilor, cum ar fi și medicul neurochirurg Alexandru Ciurea.

 

El ne sfătuiește, cu multă răbdare: „De aceea e bine să nu te culci cu stomacul prea plin, pentru ca digestia să fie mai ușoară, peste noapte, să ai o respirație și o transpirație corespunzătoare și mai ales în interior să funcționeze sistemul endocrin, adică glandele care pun în activitate organismul prin hormonii pe care îi transmit. Școala rusă de neurofiziologie a dovedit un lucru și mai important: în timpul somnului se produce vindecarea – somnoterapia! Plecând de la anumite studii din școala lui Ivan Pavlov (1849-1936), laureat al Premiului Nobel (1904), neurofiziologii ruși au dovedit că, dacă organismul este liniștit, orice regiune – ficat, stomac, os – se poate reface. În cazul în care organismul este agitat, acestea nu se pot reface. Știm că elementul de sedare, de liniștire, este cel care favorizează în toată chirurgia, vindecarea organismului.

Funcțiunea imunitară a organismului se află în acțiune, în totalitate. Fenomenul de insomnie, dacă este perpetuu, duce la dereglări majore în funcțiile organismului: dereglări endocrine – la femei au loc dereglări și tulburări de ciclu menstrual, tulburări tirodiene, iar la persoanele de sex masculin se produc stări anxioase, depresive, lipsă de încredere în personalitate, scăderea performanței fizice, intelectuale și de decizie.”

Am să povestesc câte ceva despre insomnia pe care o încerc mereu, din anul 2016, deci, 7 ani bătuți pe muchie! După operația pe inimă, m-am gândit că cel mai bine este să mori în somn! Și în patul tău și în bârlogul tău. Așa am setat creierul. Așa am început să cred. De atunci n-am mai închis un ochi noaptea. Când sunt gata de ațipire, văd că vine „domnișoara cu coasa” și-mi sare somnul, cât colo, la vederea dihaniei. Și așa, adio somn!

Nu vă împovărați cu gândiri despre moarte și nici când veți muri și cum veți muri! Asta este lucrarea Domnului Dumnezeu, iar noi să ne vedem de treabă, gândind, că viața noastră este în mână sigură și să nu ne obosim, cu iluzii și halucinații. Vom avea un somn liniștit, dacă avem încredere în Iisus Hristos.

Când așez capul pe pernă, îl rog pe Dumnezeu să-mi dea un pic de somn, dar să nu mor, ci să mă trezească la încă o zi!

Calinic Argeșeanul

În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar