news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Recea de Jos din comuna Recea, protopopiatul Costești,  au așteptat cu multă nerăbdare ziua de 29 octombrie. După multe eforturi depuse de întrega comunitate pentru restaurarea bisericii parohiale, în această duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a săvârșit slujba de târnosire a acestui vechi altar de rugăciune care are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sf. Mare Mc. Gheorghe.



 

La acest moment de mare bucurie au fost prezenți preoți din toate parohiile aflate în vecinătate, precum și reprezentanți ai administrației locale. După săvârșirea slujbei de târnosire a bisericii, Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Astfel au fost evidențiați credincioșii parohiei care au reușit împreună cu părintele paroh Stoica Gheorghe să definitiveze toate lucrările de restaurare și înfrumusețare a acestei biserici construită cu multă trudă de înaintași, între anii 1871-1875.

În semn de apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohia Recea de Jos, părintele paroh Stoica Gheorghe a primit astăzi distincția de iconom stavrofor. Acesta a oferit Ierarhului Argeșean  o icoană cu Sf. Mc. Filoteea, ocrotitoarea Eparhiei.

Biserica parohiei Recea de Jos a fost ridicată în urmă cu 148 de ani cu ajutorul credincioșilor păstoriți atunci de părintele Ghinescu Nicolae. De-a lungul timpului a trecut prin multe etape de restaurare, cea mai importantă fiind realizată după cutremurul din anul 1977. Reparațiile au durat atunci șase ani, sfântul locaș fiind târnosit în data de 4 septembrie 1983 de către Arhiereul Vicar Gherasim Piteșreanul, în vremea păstoririi Preasfințitul Iosif, al Râmnicului și Argeșului.

În ultimii cinci ani, părintele Stoica Gheorghe a reușit să restaureze pictura interioară, acoperișul și  zidurile exterioare, și să desfășoare lucrări de amenajare a pavajului în curtea bisericii.

Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar