news        mail   location

 
 

Considerat drept cel mai frumos drum din România, traseul Transfăgărășan poate fi o adevărată destinație de vacanță, datorită obiectivelor turistice din zonă și peisajelor cu munții Făgăraș. În ultimii 30 de ani, la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, pe această rută tranzitată de foarte mulți turiști, au fost ridicate mai multe troițe, adevărate popasuri de odihnă pentru suflet și trup.



 

Urmând exemplul celor care s-au ostenit până acum la construirea acestora, Direcția Silvică Argeș a hotărât să ridice o troiță în cinstea tuturor silvicultorilor argeșeni. Aceasta a fost amplasată într-un loc foarte frumos, care permite trecătorilor să se oprească atunci când se află în tranzit între Muntenia și Ardeal. Realizată din cărămidă pentru a rezista în condiții nefavorabile întâlnite de obicei la altitudini mai mari de 1000 m, noua troiță construită pe Transfăgărășan a primit hramul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel.  

Astfel, în prezența reprezentanților Direcției Silvice Argeș și a Consiliului Județean Argeș, Ierarhul Argeșean a săvârșit slujba de sfințire a noii troițe.

După acest moment, Chiriarhul Eparhiei a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți silvicultorii argeșeni trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a apreciat buna intenție a lucrătorilor din cadrul Direcției Silvice Argeș de a construi  această troiță, un dar închinat lui Dumnezeu pentru ajutorul pe care aceștia îl primesc permanent în toate activitățile silvice.

Celebrul traseu montan Transfăgărășan a fost inclus în ultimii ani într-un proiect al Eparhiei Argeșului și Muscelului de promovare a turismului ecumenic local. Astfel, pe lângă troițele care au fost presărate de la barajul Vidraru până la Bâlea Lac, la stăruința Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul au fost înființate mănăstirile de călugări Sf. Pantelimon și Sf. Ilie Paltinul, altare de rugăciune ridicate cu multe eforturi pentru toți credincioșii care doresc să-și găsească liniștea sufletească.

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar