news        mail   location

 
 

Departamentul Argeș este extraordinar, atât din punct de vedere economic, dar și cultural, ecumenic și turistic.



 

Aceasta a fost concluzia membrilor Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone prezenți, timp de două zile, în județul nostru. Consiliul Județean Argeş a fost gazdă și organizator pentru Reuniunea Biroului AIRF.

Dacă în prima zi au avut loc sedințele de lucru ale Biroului AIRF, cea de-a doua zi a fost dedicată vizitelor în teren, în urma cărora s-a putut constata și puternica legătură istorică pe care județul o are cu Franța.

Unul dintre obiectivele vizitate a fost la Mănăstirea Curtea de Argeș, un simbol al credinței și smereniei poporului român. Impresionați de măreția, frumusețea și eleganța acesteia, dar și de legenda Meșterului Manole, oaspeții Argeșului au aflat că unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi francezi din secolul al XIX-lea, André Lecomte du Nouy, invitat de Regele Carol I al României, a realizat cea de-a treia restaurare. Mai mult, arhitectul a rămas în România până la sfârşitul vieţii. Mormântul arhitectului Emile André Lecomte du Noüy este declarat monument istoric şi se află la doar câteva sute de metri de mănăstirea Curtea de Argeş.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, însoțiți de către Parintele Adrian Enache,membrii delegației au fost și printre vizitatorii Palatului Mitropolitan, redeschis acum după restaurare printr-un proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea au vizitat și muzeul care adăpostește și păstrează zeci de obiecte religioase vechi de sute de ani, ce reprezintă în fapt o parte din istoria religioasă și nu numai a județului nostru. Aici se află, printre altele, fresce originale ale Catedralei Mănăstirii, Catapeteasma dăruită de Şerban Cantacuzino, jilțul arhieresc (1794) și epitaful (1793) întâiului Episcop al Argeșului Iosif de Sevasta, Evanghelii de la 1600 și icoane.

La final, secretarul general AIRF, Mohamed IBRAHIM, a semnat și a scris un scurt mesaj în Cartea de Onoare.

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar