news        mail   location

 
 

În Duminica a II-a a Postului Mare, credincioșii parohiei argeșene Rudeni de pe Valea Râului Topolog, au avut marea bucurie să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cun sobor de preoți și diaconi.



 

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat răbdarea în suferință a slăbănogului din Capernaum, care s-a rugat în tăcere și nu a cârtit niciodată împotriva lui Dumnezeu.

După 38 de ani de slujire în această parohie aflată în comuna Șuici, părintele Mihalcea Daniel a ieșit la pensia, iar noul preot Iliescu George Lucian a fost instalat în funcția de preot paroh.

Denumirea sub care apare satul Rudeni datează din vremea Voievodului Mihai Viteazul, unul dintre căpitanii săi, Teodosie Rudeanu, deținea o proprietate pe aceste meleaguri.      

Prima biserică atestată documentar  a satului Rudeni, a fost ridicată în jurul anului 1800 de credinciosul Balosache Balotă, fiind ajutat de preotul Ioan, zis Ionașcu Duhovnicul, cu hramul „Sf. M. M. Gheorghe”.

Actuala Biserică a fost zidită între anii 1869-1872, pe locul celei de la 1800, cu bolovani de râu și cărămidă, purtând același hram, prin stăruința preotului Nicolae Rudeanu și a socrului său Necula Ion.

Sfințirea s-a făcut la 23 aprilie 1872 (Duminica Tomii), chiar de ziua hramului, slujba fiind oficiată de către Episcopul Neofit Scriban al Argeșului.

             

Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Un om care dăruieşte din toată inima primeşte în schimb o bucurie de nedescris. A dărui este în firea întregului univers. Iar a accepta darul este a doua natură a întregului univers. Dar, mai ales, nu trebuie să uităm că puterea de a dărui vine de la Dumnezeu.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar