news        mail   location

 
 

În perioada Postului Mare, mai ales, rugăciunea cea mai des folosită, în cadrul slujbei Pavecerniței Mari, este: “Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert, nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, slugii Tale. Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.

 

Această unică rugăciune, ca un program duhovnicesc  de urmat, de fiecare dintre noi, a fost alcătuită sub inspirația Duhului Sfânt de către Efrem Sirianul (cca. 306-373). Acest sfânt s-a născut în Nisibis (Siria). S-a botezat în anul 324, intrând în școala Catedralei din locul său de naștere. În anul 363 s-a călugărit, trăind într-o peșteră din apropierea Edesei, unde a scris exegeze și imnuri care au fost încorporate în Sfânta Liturghie și traduse în câteva limbi străine.

Marea bucurie din anul 370 a fost, când Sfântul Vasile cel Mare îl cheamă pe nume pe Sfântul Efrem Sirul, el fiind, ca oricare creștin la slujbă, după care l-a hirotonit întru diacon. Mare iubitor de oameni, în perioada foametei din 372, a organizat o mare acțiune de a aduna milostenii pentru cei înfometați.

Scrisul său este curat, plin de puterea Duhului Sfânt, iar rugăciunea-program, Doamne și Stăpânul vieții mele, trebuie să fie programul fiecăruia dintre noi, pe tot parcursul vieții.

Vom face câteva referiri la fiecare parte din rugăciune pentru a ne fi mai ușor să înțelegem bucuria duhovnicească, din care trebuie să ne împărtășim.

Când rostim, plini de evlavie: Doamne și Stăpânul vieții mele, ne adresăm lui Dumnezeu, recunoscându-L drept Creatorul nostru, Părintele nostru ceresc întru gândirea Sa am fost, precum și în voința și iubirea Sa de a ne întrupa aici pe Pământ. Asupra fiecăruia dintre noi, harul și purtarea de grijă a Sfintei Treimi se revarsă cu multă îmbelșugare. Pentru această stare unică, investiția lui Dumnezeu – purtarea Sa de grijă –noi trebuie să devenim conștienți, cu toată puterea de pricepere, astfel, recunoscând o realitate de fapt.

De îndată ce putem ajunge la această bucurie, de a recunoaște lucrarea dumnezeiască în viața noastră, gândul și inima ne îndeamnă să recunoaștem pe Dumnezeu nu doar ca și Ziditor al nostru, ci și mai mult, ca Stăpân al vieții noastre.

Așadar, dintru începutul rugăciunii noi ne adresăm Creatorului nostru considerând că nu avem alt Stăpân al vieții noastre, divino-umane, decât pe Dumnezeu, de Care să ascultăm, împlinind poruncile dumnezeiești, mai presus decât de cele omenești, imperfecte, dacă nu au ca miez de viață, seva binefăcătoare a Evangheliei lui Hristos.

Orice creștin ortodox din lume, pe lângă rugăciunile pe care le face în mod obișnuit, să adauge, cu dragoste, și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

Calinic Argeșeanul

În seara zilei de 3 mai, în Vinerea Mare, monahii de la Mănăstirea Negru Vodă, precum și pelerinii aflați la rugăciune, au participat la Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză a organizat o activitate catehetică la Parohia Balilești.
Sectorul Social Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate pastoral-misionară la Unitatea de asistență medico-socială din Rucăr. Preoții slujitori Arsulescu Sebastian și Arsulescu Alin de la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel, au vizitat credincioșii vârstnici și cu nevoi speciale, internați aici și au săvârșit Rugăciuni pentru sănătate, administrând Sfânta Taină a Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii, cu prilejul apropierii Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar