news        mail   location

 
 

Dacă citim eseul „Despre singurătate” (din primul volum din cele trei) din Eseuri din anii 1580, 1588, 1595, vom vedea că Montaigne scrie despre o temă care preocupa lumea filosofică din Antichitate, arătându-se marile pericole morale și intelectuale aferente vieții în mijlocul celorlalți oameni.

 

Montaigne nu se ocupă, neapărat, de importanța solitudinii fizice, ci mai ales de a ne pregăti să respingem tentația de a accepta și a ne alinia, fără să fim prudenți, la opiniile și acțiunile maselor de idei și acțiuni, așa...otova, adică la voia întâmplării.

Ce este mai grav, la prima vedere, este dorința noastră păcătoasă de a fi aprobați de cei care ne văd și ne aud și ca să înțeleagă atașamentul nostru morbid față de bogăția pământească și posesiunile de orice fel. Montaigne, de altfel, nu condamnă aceste hibe de caracter, neapărat, ci recomandă ca noi să cultivăm o stare de detașare de acestea, deși este o lucrare grea, anevoioasă, pentru că noi am investit în mod „strâmb” și ne vine greu să ne ajustăm cu înțelepciune apucăturile care ne chinuie o viață întreagă.

Totul este ca noi să ne bucurăm și să se bucure și alții de toate ostenelile noastre, fără să devenim sclavii bunurilor acumulate peste măsura admisă de bunul simț, și dacă, Doamne ferește se întâmplă ca să fie distruse – prăbușite la pământ, să nu ne pierdem echilibrul și să ne lăsăm în voia distrugerii sufletești.

Este o împătimire! Am fost martor, prin anul 1966, când s-a produs un accident groaznic lângă noi: o mașină, din cauza vitezei, a fost spulberată prin văzduh. Pasagerii au murit, rămânând în viață doar proprietara mașinii distruse, care striga și bocea mașina accidentată, dar despre familia moartă nu scotea o vorbă. Bocea mașina, cu strigăte disperate, spunând cât de mult și-a dorit o mașină și acum totul s-a spulberat. Dramă și Tragedie pe capul și în viața oamenilor. Era normal să ai un automobil, dar să nu idolatrizezi dorința!

Să nu căutăm GLORIA și FAIMA și aprecierea din partea mulțimilor, ca fiind un scop în sine care trebuie urmărit, că astfel de risipire de energie este un hotărât obstacol în drumul păcii și liniștii interioare, de care avem nevoie ca de respirație!

Să ne eliberăm de Cancerul GLORIEI și FAIMEI, ce se țin scai de noi, ca și scaiul de oaie!

Calinic Argeșeanul

În seara zilei de 3 mai, în Vinerea Mare, monahii de la Mănăstirea Negru Vodă, precum și pelerinii aflați la rugăciune, au participat la Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză a organizat o activitate catehetică la Parohia Balilești.
Sectorul Social Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate pastoral-misionară la Unitatea de asistență medico-socială din Rucăr. Preoții slujitori Arsulescu Sebastian și Arsulescu Alin de la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel, au vizitat credincioșii vârstnici și cu nevoi speciale, internați aici și au săvârșit Rugăciuni pentru sănătate, administrând Sfânta Taină a Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii, cu prilejul apropierii Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar