news        mail   location

 
 

Când ar trebui să facem rugăciuni? Când eram elev la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamț, în anumite drumeții, am căutat să nu-mi rămână nimic de neștiut. O foame de a ști, nu de a cotrobăi prin poduri, pivnițe și alte șandramale, după cărți și alte noutăți.

 

Intrând prin biserici și paraclise, privirea mi-a fost atrasă de un înscris pe speteaza strănii din stânga din naos. M-am apropiat și am citit literele în alb pe placa de lemn a strănii: „În vreme de primejdii, am învățat să mă rog”, cu însemnarea sub text „Regina Maria”, înscris ce se află și azi neatins!

Era prima mea întâlnire cu Regina cea Mare a tuturor Românilor! Mai târziu voi avea să aflu lucruri strașnice despre această Regină genială și sfântă, în lucrarea ei de salvare a Neamului Românesc. A știut să îndemne, să încurajeze, să se roage lui Dumnezeu pentru tot pe atâta de genial popor al românilor.

După ce am citit despre credința și rugăciunea Reginei, Mama Răniților, am prins un mare curaj. Și nu am mai uitat-o până azi.

Ar veni întrebarea, după toate acestea, din partea unora:

- Dar, la urma urmei, pentru ce trebuie să te rogi? Așa se întrebau și francezii prin anul 1912 și câți nu se mai întreabă și astăzi?

O seamă de oameni mai grăiesc, pe ici-colea, că rugăciunea este o faptă învechită, o lucrare hulită de rațiune și desconsiderată de știință, considerându-se o pierdere de vreme.

Ca să ne justificăm și noi, uneori, o lipsă de grijă în a ține legătura cu Domnul Dumnezeu – prin rugăciune - începem să gândim singuri sau cu glas rostim anumite scuze, chiar pentru Dumnezeu, că este obosit să tot asculte și „nimicurile noastre de fiecare zi”.

Ba, că suntem cât o „sărmană furnică omenească”, ba, un fel de praf pierdut în Cosmos, și mai mult, chiar că Dumnezeu, în Ființa lui atotputernică, nu mai ascultă glasul nostru cel slab și inima noastră bântuită de atâtea spaime.

Biata inimă! Am spus mai înainte vreme, că inima noastră este ceasul de la mâna lui Dumnezeu! Ca să vezi! Toate inimile de pe mapamond, spre opt miliarde adunate toate la un loc, nu cred că vor fi cât munții Himalaya. O inimă uriașă, purtată, legată cu brățara iubirii la mâna lui Dumnezeu! El se uită în fiecare secundă în inima noastră! Inima întregii omeniri este una acum.

Din inima cea uriașă a omenirii, noi ne urcăm la Dumnezeu, pe scara rugăciunii, împletită din firele de aur ale Credinței, Nădejdii și Dragostei.

Să avem încredințarea că rugăciunea din inima noastră, a fiecăruia, găsește drumul spre inima lui Dumnezeu, și așa cum este inima, lucrează cu mare putere, de a intra în ritmul dumnezeiesc, și că noi omenirea avem aceeași inimă ca a lui Dumnezeu!

Așadar, să-L rugăm pe Domnul Dumnezeu: „Inimă curată zidește întru mine, Doamne Dumnezeule, și înnoiește cele dinlăuntrul meu!”

Iată pentru ce trebuie rugăciune multă și bună!

Calinic Argeșeanul

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar