news        mail   location

 
 

Filosoful Aurelius Augustinus, în lucrarea sa De Trinitate (Despre Trinitate), ne-a lăsat scris: „Păcătoșii, ei înșiși se gândesc la cele veșnice și laudă sau condamnă cu dreptate multe din acțiunile oamenilor.

 

Prin ce norme judecă ei atunci, dacă nu prin acelea prin care văd cum trebuie să trăiască fiecare, deși ei nu trăiesc în acest fel? Unde le văd ei? Nu în esența lor proprie. Este în afară de îndoială că aceste lucruri se văd prin spirit și spiritul lor este schimbător în timp ce fiecare vede, dacă este capabil să le vadă astfel, că aceste reguli sunt neschimbătoare. Unde sunt înscrise aceste reguli, prin care cel nedrept însuși recunoaște ceea ce este drept, prin care el vede că trebuie să aibă ceea ce el nu are? Unde sunt înscrise aceste norme, dacă nu în cartea acestei lumini care se cheamă Adevăr, din care este dedusă orșice lege justă și care trece în inima omului, celui care face dreptate, nu emigrând în ea, dar imprimându-se, pentru a spune așa, după cum imaginea trece din pecete în ceară fără ca să părăsească inelul...

Această dreptate, care trăiește în ea însăși, este fără îndoială Dumnezeu, El Însuși – și ea este neschimbătoare. În același fel în care fiind viață în ea însăși, - ea este și viață pentru noi, când, într-un fel oarecare, participăm la ea; astfel fiind dreptate în ea însăși ea devine dreptate pentru noi atuncea când, aderând la ea, trăim în mod drept: și suntem mai mult sau mai puțin drepți, după cum aderăm mai mult sau mai puțin la ea.

De aceea a fost scris despre Fiul unic al lui Dumnezeu, care este Înțelepciunea și Dreptatea Tatălui, rămânând totdeauna în El Însuși, că a fost făcut de Dumnezeu înțelepciune și dreptate pentru noi,  sfințenie și răscumpărare pentru ca, așa după cum este scris, acela care se glorifică, să se glorifice în Domnul!”

De aceea, Legea Morală este Legea Eternă, sub mantia căreia trebuie să ne orânduim viața noastră în frumusețea acestei lumi văzute, zidită de Domnul Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Care pretutindenea este și pe toate le împlinește!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar