news        mail   location

 
 

Filosoful Augustin, în dialog cu ucenicii săi, cu mama sa, Monica, și fratele său, Navigius, precum și Licențiu și Trigesius, dorea să-i lămurească, mai ales, cu ce se hrănește sufletul!

 

Cu greu se pricepeau anumite lucruri sensibile, filosoful Augustin stăruind cu logica sa: „Fiindcă asupra acestui punct (hrana sufletului) se mai auzeau îndoieli, eu spusei: Nu sunteți de acord că sufletele oamenilor învățați sunt în felul lor mult mai bogate și mai vaste decât ale oamenilor ignoranți? Aceasta este evident, spuseră ei.

- Cu drept, continui eu, spunem că sufletul acelora care nu cunosc nicio știință, și nu au îmbrățișat încă nimic din artele liberale, sunt nemâncate ca și cum le-ar fi foame. Și sufletele acestora îmi par pline, spuse Trigesius, dar cu vicii și nedemnitate.

- Chiar acesta, spusei eu, este pentru suflet un gol și în același timp o foame a lui. Căci după cum tot corpul, căruia i se ia hrana, va fi de cele mai multe ori, învins de boală și de scrofulă (privațiunea corpului de hrană), tot așa și sufletele acelora sunt pline de boli, care arată propria lor goliciune. Căci tocmai intemperanța era arătată de cei vechi, ca mama tuturor viciilor, tocmai fiindcă nu duce la nimic, fiindcă ea este un neant; virtutea contrară acestei lipse este numită frugalitate. Tot așa, cum cuvântul de frugalitate vine de la „frux”, adică de la fruct, din cauza unei fructificări a sufletului, tot așa sterilitatea lui a primit numele de nequitia – fiindcă este un neant. Într-adevăr, tot ceea ce curge, ceea ce se destramă, ceea ce se topește și ceea ce trece încontinuu este un neant. De aceea pe astfel de oameni noi îi numim „de nimic”. Ființa are însă ceva atunci când durează, când are o soliditate, când rămâne întotdeauna aceeași, ca, de exemplu, virtutea a cărei parte esențială și cea mai frumoasă este numită măsură și înțelepciune. Însă dacă aceasta ar părea obscur ca s-o vedeți acum, admiteți, totuși, că este sigur  că dacă sufletele neștiutorilor sunt și ele pline, atunci există și pentru suflet ca și pentru corpuri două feluri de hrană, una salvatoare și utilă, cealaltă păgubitoare și distrugătoare. În aceste condițiuni, cred eu, - în ziua nașterii mele, fiindcă am căzut de acord că există în om două lucruri și anume, sufletul și corpul, că trebuie să oferim un prânz mai bogat nu numai corpurilor, dar și sufletelor noastre. În ce constă însă acest prânz, vă voi explica, zice filosoful Augustin, dacă vă este într-adevăr foame!”

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar