news        mail   location

 
 

Să vedem acum, evlavioși cititori, ce ne-a lăsat scris filosoful de aur, Aurelius Augustinus, și ne-a luminat „Despre Binele Suprem”: „Vi se pare limpede că suntem compuși din suflet și corp?

 

În timp ce toți erau de acord, Navigius (fratele lui Augustin) răspunse că el nu știa. L-am întrebat apoi:

- Nu știi tu nimic, absolut nimic sau și acest lucru aparține lucrurilor pe care nu le știi? Eu nu cred că nu știi nimic.

- Poți tu să te numești ceva dintre acelea pe care le știi?

- Da!

- Dacă nu te ostenește, numește-ne ceva. Cum el se arăta nehotărât, l-am întrebat eu:

- Știi tu cel puțin că trăiești?

- Da, asta o știu.

- Tu știi, deci, că ai o viață, fiindcă nu se poate trăi decât prin viață.

- Și pe aceasta o știu.

- Știi tu că ai un corp? El o afirmă.

- Așadar, știi că ești compus din corp și viață?

- O știu acum, dar că acestea sunt singurele componente, despre aceasta nu am nicio siguranță.

- Așadar, nu te îndoiești că există aceste două lucruri: trupul și viața, de aceasta nu te îndoiești? Însă tu nu ai nicio siguranță dacă nu cumva mai există ceva care servește la împlinirea și perfecțiunea ființei umane.

- Desigur...

- Ce este aceasta, noi o vom examina, dacă nu este posibil cu altă ocazie. Acum când suntem cu toții de acord, că omul nu poate trăi nici fără corp, nici fără suflet, aș vrea să vă întreb pe toți pentru care dintre aceste două căutăm noi hrană?

- Pentru corp, răspunse Licențiu. Ceilalți șovăiau și discutau prin întrebări schimbătoare, cum poate hrana să pară necesară pentru corp, când ea este totuși dorită pentru viață, și când viața se raportă numai la suflet...Dar sufletul, întrebai eu? Nu are și el o hrană proprie, sau nu vi se pare că știința este hrana lui? Într-adevăr, spuse mama mea (Monica), eu cred că sufletul nu este hrănit prin nimic decât prin cunoașterea lucrurilor și prin știință. Cum Trigesius se arăta sceptic față de această afirmare, aceasta îi spuse: Nu ne-ai dovedit tu singur azi de unde își ia sufletul hrană? Nu ai spus tu că în timpul prânzului, nu ai observat din ce farfurii ai mâncat, fiiindcă te gândeai la alte lucruri? Cu toate acestea te-ai servit de ele și ai mâncat din ele. Unde era sufletul tău în timp ce mâncai, fără să observi? Dincolo, cred eu, și prin asemenea prânzuri, este hrănit sufletul, adică prin ideile și gândurile  lui când el poate să perceapă ceva prin ele!”

S-a înțeles, prin ce se hrănește sufletul? Să gândim frumos!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar