news        mail   location

 
 

Este la îndemâna multora să scrie, că: „În toate, să căutăm voia Domnului Dumnezeu!” Ușor de scris! Cine înfăptuiește această performanță zguduitoare de voință și conștiință? În tot ce facem noi, pe lumea asta, întrebăm dacă Domnul Dumnezeu aprobă orice am gândit, că trebuie înfăptuit?

 

Când mai aveam anumite înfurciri pe seama dacă trebuie să zidim încă un Altar, apăreau discordii și chiar împotriviri că ar fi, deja, prea multe biserici în România, pe cap de locuitor. Iată ce răspundeam celor sătui de atâta activitate exterioară (să zicem): „Ne-am rugat Domnului Dumnezeu și L-am întrebat:

-Doamne, Dumnezeule, aprobi încă un Altar în Grădina Ta din România sau nu? Să ne rugăm împreună ca să primim răspuns. Atunci vom fi și ajutați, că ne-am săturat de atâtea zidiri în viața mea de cleric. Am așteptat! Toate Altarele au primit binecuvântarea Domnului Dumnezeu! Câtă bucurie! Doamne Iisuse, Îți mulțumim pentru toate veacurile!

A sta de vorbă cu Dumnezeu cel nevăzut este o dorință a fiecăruia dintre noi, până la urmă! Nici Dumnezeu și nici noi, nu am iubit și nu vom iubi înstrăinarea! Este cea mai mare boală a tuturor veacurilor. Înstrăinarea de Dumnezeu este pustiirea vieții și distrugerea echilibrului Cosmic. De aceea este necesar să ne întâlnim cu Domnul Dumnezeu, față către față: „Căci pe Cel nevăzut ca și cum l-ai fi văzut, îl aștepta” (Evrei, 11, 27).

Chiar atunci când greutățile vieții ne apasă sau furtunile patimilor se dezlănțuie slăbindu-ne voința, credința, nădejdea și iubirea, în chip trecător, pentru o scurtă vreme, ne revenim de îndată și pășim cu mai multă tărie și încredere în purtarea de grijă a Domnului Dumnezeu. Cât efort și ce muncă deosebită de a te birui pe sine și a ține echilibru, ținându-ne în aura de iubire a Domnului Dumnezeu și dorind, ca și Sfântul Apostol Pavel: „Petrecerea noastră este în ceruri” (Filipeni 3, 20). Și asta se poate, cu ajutorul dat de Părintele Luminilor, dacă noi: În toate căutăm voia lui Dumnezeu și nu ne rătăcim prin dumbrava eului nostru, dorind, ca să amestecăm voia noastră neghioabă, împotriva voii Domnului Dumnezeu! Nu avem nicio șansă de izbândă dacă amestecăm grâul (voia lui Dumnezeu), cu neghina (voia noastră rahitică). O astfel de amestecare se arată a fi o stare săracă și neproductivă de urcuș duhovnicesc.

Doar în Rugăciunea curată și lepădarea de sine putem să îndrăznim a cere Domnului Dumnezeu ca voia Lui să fie în viața noastră, precum de fiecare dată când rostim Tatăl nostru, cerem să fie voia Lui! Fie voia Ta, Doamne, în toată viața noastră, de acum și până în veac! Atunci suntem pe drumul cel bun!

Calinic Argeșeanul

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar