news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Căpățâneni din comuna Arefu au sărbătorit astăzi unul din hramurile bisericii închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Evenimentul a fost unul deosebit pentru întreaga comunitate datorită prezenței Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit cu această ocazie slujba de târnosire a bisericii satului, trecută  în ultimii ani printr-un amplu proces de restaurare.



 

Chiriarhul Eparhiei a oficiat după acest moment, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La final, Ierarhul Argeșean a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a dorit să evidențieze credința și dragostea înaintașilor pentru Dumnezeu care rămâne vie prin impunătoarea biserică construită la umbra munților Făgăraș, într-o localitate care are legătură cu începuturile Țării Românești. Pentru a face legătura cu voievodul Basarab I, Ierarhul a oferit astăzi bisericii și hramul Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, fiica lui Basarab I Întemeietorul, domn al Țării Românești.

Construită între anii 1883-1894, sub coordonarea preotului Măcinic Florescu, cu sprijinul a 80 de familii care formau atunci obștea  satului Căpățâneni, sfântul locaș a avut de suferit în timp datorită climei nefavorabile specifice zonei submontane. Astfel, biserica fost reparată în anii 1930 (atunci când a fost refăcută și pictura), 1950 și 1952. Alte lucrări importante desfășurate în cadrul Parohiei Căpățâneni de către membrii Consiliului Parohial, enoriași și preoți, precum: construirea casei parohiale, în vremea preotului Balotă Emilian, anul 1995; repictarea interioară a bisericii, dotarea cu mobilier, refacerea pardoselii, montarea sistemului de încălzire centralizată termoficată, construirea praznicarului și efectuarea de tencuieli exterioare, au fost realizate în perioada anilor 2006-2009, în vremea preotului paroh Străuț Nicolae Bogdan și a preotului coslujitor Floroiu Nicolae.   

Din anul 2021, cu sprijinul credincioșilor și al Primăriei Comunei Arefu, părintele paroh Străuț Florin a reușit să aducă biserica la frumusețea de odinioară. Între lucrările executate amintim:

-realizare tencuieli și vopsire fațade exterioare, și turnare alei din beton;

-eradicare igrasie, decapare și refacerea zonelor picturale afectate în interiorul bisericii;

-montare jgheaburi și burlane acoperiș;

-înfrumusețare și dotare biserică cu obiecte de cult; 

Pentru efortul depus de întreaga comunitate, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a dorit să recompenseze asztăzi pe toți binefăcătorii care au contribuit financiar la toate lucrările de restaurare desfășurate.

Ierarhul le-a oferit acestora medalii și diplome de vrednicie, precum și o carte care cuprinde informații despre Sf. Cuvioasă Teofana Basarab.

De asemenea, Chiriarhul a oferit domnului Stoican Gheorghe, primarul comunei Arefu, medalia creștin ortodoxă ,,Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel” pentru sprijinul financiar pe care primăria locală l-a oferit parohiei Căpățâneni.

La final, toți credincioșii au participat la o agapă frățească care a fost organizată în praznicarul construit în curtea bisericii.

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar