news        mail   location

 
 

Sfântul Apostol Pavel este ferm atunci când scrie creștinilor din Corint, că: „Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu!” Se pare că pe vremea apostolică era obiceiul ca oamenii să bea mai mult ca de obicei și să se clatine pe picioare.

 

Am înțeles că în Sfânta Scriptură ni se dă dezlegare să gustăm câte un pahar de vin! David Prorocul scrie că: „vinul veselește inima omului” și că Apostolul Pavel, chiar scrie ucenicului său Timotei, ca să folosească puțin vin pentru desele lui neputințe: îl durea stomacul. Iată textul sacru: „Să nu bei numai apă, ci să folosești și puțin vin, din cauza stomacului tău și a deselor tale îmbolnăviri” (I Timotei 5, 23).

Cât de frumos recomandă ucenicului său o „dietă” pentru a birui durerile și neputințele. Vinul nu are rost doar de a „veseli inima omului”, ci și un rost medical, de tămăduire, adică pentru desele neputințe.

Se știe că vinul negru este un medicament recomandat de medici și că are un conținut miraculos pentru inimă, fabricându-se chiar un medicament numit Resveratrol, pe care mi l-a recomandat medicul curant.

Există o diferență între a bea vin și a gusta vin. Scriitorul Victor Eftimiu a spus: „Vinul bun se gustă! Doar vinul prost se bea!” Așa am primit noi din alte vremi, o sticlă (o jumătate de sticlă) pe care, donatorul a scris cu multă grijă, ceea ce v-am spus mai sus: „Vinul bun se gustă, doar vinul prost se bea” și mai jos, după cum obișnuim, ne lepădăm să pronunțăm verbal sau în scris așa povești scriitoricești.

Romanii, pe vremuri, mai îngăduiau ostașilor să bea la masă câte o cupă de vin nobil la anumite sărbători.  Și nouă elevilor de la Seminar (deși aveam de la 14 ani la 20 de ani), în duminici și sărbători, ni se dădea câte un pahar de vin bun. Așteptam ziua cu dreptul la pahar, cu multă dragoste. Simțeam că eram vii și că cineva ne prețuiește.

Așa am sfătuit și sfătuiesc, când servim vin sau alte băuturi, să dăm nițeluș și la prunci. Ei văd și poftesc! Dacă primesc licoarea, nu vor căuta băutura,  nu se vor îmbăta, nu vor face lucruri rele și nu vor cădea pe drum sau acasă, că băutul mult îți moaie picioarele și te prăvali la pământ!

Calinic Argeșeanul

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar